fbpx

ТЕЛК остави дете с аутизъм без личен асистент

465

14-годишният Емил Кондев е аутист, но според лекарската конисия той не се нуждае от личен асистент. Родителите му обжалват това абсурдно решение на ТЕЛК.

14-годишният Емо Кондев, който е шампион по плуване за деца с увреждания, не може сам и банските да си сложи, но според д-р Парнаров не се нуждае от помощ.

Родители на дете с аутизъм от Пазарджик обжалват абсурдно решение на ТЕЛК. Пред камерата на бТВ те споделиха, че много биха се гордеели, ако 14-годишното момче стане самостоятелно, но за жалост това е невъзможно. Въпреки това обаче ТЕЛК го лиши от правото на личен асистент.

14-годишният Емил Кондев е аутист, но въпреки това е многократен шампион по плуване за деца с увреждания.
Според комисията обаче той вече няма нужда от чужда помощ.

С чужда помощ Емо успява да се представи и да покаже медалите, които е спечелил. В речника му има 10-15 думи, но не може да формира изречения. Това е написано в оценката на психологическото му развитие, която разглежда ТЕЛК в родния му град Пазарджик.

Емо се явил пред комисията с баща си.

„При тях преседяхме около две – три минути. Питах го в кой клас е. Понеже Емо им показа с жест, че не може да говори. Тогава ми зададоха въпроса дали е глухоням. Обясних им, че само не може да говори. Питаха ни защо сме там тогава. Той разбра, че ситуацията е странна и след последния въпрос се прекръсти“, разказва Петър Кондев.

След час бащата вижда, че комисията е преценила, че процентът на увреждания е по-голям, но за сметка на това момчето вече „няма нужда от чужда помощ“.

„Той може вече много неща, но със сигурност няма как да се справя сам. С елементарни неща като обличане не може да се справи“, казва мъжът.

Майката на Емо не приема това абсурдно решение на ТЕЛК.

„Ще се гордея много с Емо, ако някога той може да се справя сам. Засега не може“, добавя Лилия Кондева.

„Оставяме го най-много за 10 минути сам. Как ще живее? Ще уволним личния асистент ли?“, пита жената.

От ТЕЛК оправдават решението си със закона.
На елементарният въпрос дали детето с аутизъм може да се справя само без чужда помощ д-р Пламен Парнарев, който е член на ТЕЛК, не отговори. Вместо това повтаряше пред камерата на бТВ, че това било тяхното колективно решение.

„Решението е взето правилно и без отклонения от закона. Правилно сме обсъдили. Адекватно е състоянието на момчето. Не коментирам нищо друго“, заяви д-р Парнаров.

Странно изглежда лекар да не знае, че децата с аутизъм като Емо не могат да се справят сами.

В момента момчето посещава учебни часове с личен асистент при ресурсен учител. Емо не се справя с местонахождението на предметите и на себе си. Той има нужда от придружител.
Дори по време на тренировките по плуване малкият плувец се нуждае от помощ, казва треньорът му.

„Винаги има човек, който му помага да се преоблече, да си сложи банските. С него работим близо пет години. Вчера отиде до тоалетната и не може да си сложи банските. Помагам му всеки път“, разказва треньорът по плуване Петър Георгиев.

Родителите на Емо са обжалвали решението на ТЕЛК пред Националната експертна лекарска комисия. Тя ще се произнесе през май.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...