Телефонът на Хитлер, продаден за 243 000 долара, бил фалшификат

Експертът смята, че апаратът е бил сглобен по-късно във Великобритания

Експерти се съмняват в автентичността на личния телефона на Адолф Хитлер, който бе продаден на търг за 243 000 долара, пише БГНЕС.

“Това е просто един фалшификат. Този телефон е произведен от “Siemens & Halske”, но слушалката му е английска. Такова нещи никога не е правено”, заяви говорителят на Франкфуртския музей на съобщенията Франк Хнегел.

Експертът смята, че апаратът е бил сглобен по-късно във Великобритания.

Подозрителен е и червеният цвят, в който е боядисан телефонът. “Siemens” биха го правили от цветна пластмаса, а не да пребоядисват черен телефон”, каза Хенгел.

Съмнително, според него, е и че телефонът е с шайба, при положение, че телефонът на Хитлер постоянно е бил свързан с телефонната централа.

Боядисаният в червено телефон на Адолф Хитлер, описан като “най-разрушително оръжие” на историята, бе продаден преди седмица за 243 000 долара. Началната цена бе 100 000 и продажната цена е в средата на диапазона, оценен от аукционната къща „Алекзандър Хисторикъл аукшънс” (Alexander Historical Auctions) – между 200 и 300 хиляди долара.

Аукционната къща отказа да даде индикации за самоличността или националността на купувача, който участва в търга по телефона.

Устройството, открито в бункера на лидера на нацистка Германия, носи върху себе си името на Адолф Хитлер и пречупения кръст, увенчан с орел – символа на Третия райх.

По този телефон, свързващ Адолф Хитлер с Вермахта – армията на Третия райх, нацисткия лидер е издал повечето от своите заповеди през последните две години на Втората световна война, сочи информацията от аукционната къща.

Апаратът е бил изнесен от Германия от бившия британски бригаден генерал Ралф Райнър, който посещава Берлин в началото на май 1945 г. на другия ден след капитулацията на нацистка Германия. Телефонът му бил предложен от руски офицери, а след смъртта му бил запазен от неговия син.

Повече от 70 години по-късно червената боя на телефона, произведен от германската компания „Siemens” се е олющила и разкрива оригиналния черен цвят на устройството от бакелит.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x