Телефон 112 е мъртъв, съживяват го едни 13 милиона лева

Телефонът за спешни повиквания 112 е мъртъв, а ръководството на МВР се опитва да го съживи с 13 млн. лв. Това става ясно от ускорена обществена поръчка, която се очаква да бъде възложена на спечелилата фирма.

Проблемът можеше да се реши с 3 млн. лв. преди две години, но тогавашният шеф на МВР Румяна Бъчварова имаше други грандиозни планове – да изгради нова система срещу 50 млн. лв. Това не се случи, но тел. 112 е оставен без следгаранционни ремонти от 25 април 2015 г.

Бъчварова твърдеше, че обществената поръчка е прекратена, тъй като вътрешното министерство няма откъде да плати 3 млн. лв. за 24-месечната поддръжка на тел. 112. Министърката уверяваше, че системата се поддържа с доброволен труд от IT специалисти на МВР, припомня “Труд”.

Как доброволците са се справили става ясно от документацията на новия търг. Там е записано, че “техническото оборудване на системата е физическо износено, морално остаряло, а в център Русе има основни сървъри, които са в неизправност”.

Националната система 112 е с нарушени локализация, рутиране, бази данни, невъзможност за изграждане на конферентни връзки в център Монтана.

“Посочените обстоятелства сериозно затрудняват работата на системата и възпрепятстват непрекъснатото й функциониране. Това поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации, е заплаха и за националната сигурност на страната ни”, твърдят от МВР в документацията на обществената поръчка.

От вътрешното министерство припомнят, че е затруднено и насочването на сигнали, подадени на тел. 112 към службите за спешно реагиране и други ведомства и администрации, както и предоставянето на информация на органите на съдебната власт, съгласно законовите разпоредби.

Фирмата, която спечели поръчката за тригодишна поддръжка на системата за спешни повиквания, трябва да я надгради до последна версия, да смени всички сървъри и компютри и да обнови цялата техника. За първи път ще бъде осигурен и достъп до системата на хора със слухови и говорни увреждания. Те ще могат да подават сигнали чрез таблет, смартфон или компютър.

Последният договор за поддръжка на тел.112 е сключен през 2013 г. ( за 24 месеца) с фирмата, която е изградила системата.

Той включва единствено подмяна на дефектирали части – платки, монитори, клавиатури, слушалки и т.н., но не и ъпгрейди на отделните софтуери на интегрираната система.

Националната система за спешни повиквания струваше около 34 млн. лв. Софтуерът беше изграден от “Контракс” срещу 27 млн. лв., а самият център – от консорциума “Сименс-Електрон прогрес” за 5,9 млн. лв.

По първоначален план системата трябваше да заработи до края на септември 2008 г., но това не се случи. Забавянето беше порицано от Брюксел, който заплаши България със съд. В края на 2008 г. телефон 112 беше пуснат с ударни темпове и с много компромиси по отношение на софтуера.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via