Свалят номерата на колата на пияни и шофьори без книжки

Срокът на спиране от движение може да е от половин до една година

При проверка пътните полицаи ще свалят на място номерата на колите на водачи, заловени пияни, дрогирани, неправоспособни или отказали да дадат проба. Целта на мярката е нарушителят да не се изкуши отново да седне зад волана. Суровите санкции бяха приети на второ четене в парламентарната транспортна комисия.

„Прекратена регистрация означава изземване на табелите с регистрационен номер, свидетелството за регистрация и отписване на на автомобила от системата. При справка ще излиза, че този автомобил няма регистрация”, обясни по бТВ шефът на КАТ комисар Бойко Рановски.

Вече и собственикът ще носи отговорност. В случай, че нарушителят е карал чужд автомобил, той ще бъде спиран от движение за срок до един месец. „Ако собственикът не предприеме действия в 14-дневен срок и не уведоми кой е извършил нарушението, то се пише на него”, посочи депутатът Настимир Ананиев.

Първоначалната идея за конфискация на автомобила отпадна, тъй като много от возилата са лизингови или служебни.

Средно на седмица пътната полиция залавя по 300 солидно почерпени зад волана, по 30-ина дрогирани и по 600 неправосопособни.

При такива нарушения, както и при шофьори, които откажат проба, пътните полицаи ще прекратяват регистрацията на колата, ако самият нарушител е собственик.

Срокът на спиране от движение може да е от половин до една година.

Глобите за превишена скорост се увеличават двойно – това предвижда друга промяна, приета от парламентарната комисия. По-строги стават и наказанията за гонки, както и за зачестилото напоследък каране в платното за насрещно движение.

Източник: http://www.economic.bg/

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via