Subway ли направи света дебел?

Международно изследване установи, че колкото по-развита е мрежата от ресторанти за бързо хранене Subway в една страна, толкова повече проблеми с високото наднормено тегло се наблюдават в нея.

 

В държави като САЩ, Канада и Австралия, където заведенията на веригата се радват на много голяма популярност, броят на пациентите със свръхтегло е изключително висок. И обратно – в страни като Норвегия и Япония, където Subway почти няма филиали, подобни проблеми не се наблюдават.

Subway ли направи света дебел?

Изследването е публикувано в изданието Critical Public Health и застъпва тезата, че глобализацията позволява на международните хранителни вериги да изместват местните кухни и да застрашат здравето на населението, съобщава БТА.

От изследването станало видно, че въпреки поддържания от веригата Subway здравословен имидж, в нейното меню се предлагат ястия с прекалено много сол и калории, досущ като в McDonald’s.

Учените установили, че Австралия е страната с най-голяма концентрация на ресторанти Subway – 21.65 на 100 хиляди жители, следвана от САЩ със 7.52 и Канада със 7.43. В тези държави са регистрирани и най-високите нива на пациенти със свръхнаднормено тегло. Изследването обхванало 26 индустриализирани държави с развити икономики.

Учените предупреждават, че затлъстяването се превръща в глобален проблем. Те обвиняват практиките на Световната търговска организация, която допринася за този феномен, като насърчава износа на хранителни продукти, вноса им от други държави и отварянето на пазарите за крупни чуждестранни инвестиции в този бранш.

Учените наричат процеса глобално затлъстяване и обвиняват за него експанзията на международните хранителни картели, супермаркетите и веригите за бързо хранене.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via