fbpx

Студ ни сковава през уикенда

Пролетните януарски температури остават зад гърба ни, категорични са метеоролозите. „В края на седмицата се гответе за мразовито време.

Дори през дневните часове стойностите на термометрите ще остават отрицателни“, категорични са те.

Този път застудяването ще бъде придружено от валежи от дъжд, а през уикенда в доста райони на страната той ще преминава в сняг. Усещането за арктически студ ще подсилва и вятърът, който ще духа от североизток.

Неделя ще бъде най-студеният ден от седмицата, с минимални температури от около минус 13°. Максималните няма да надвишат –3°, а единствено в крайните югоизточни райони живакът ще успее да се качи до плюс 2°.

Това са стойности около обичайните по този показател за средата на януари у нас, но по-ниски от зимните температури, на които свикнахме до момента.

Според предварителните анализи на моделите студено, с температури около обичайните за януари, ще бъде и в първия ден на следващата седмица, в понеделник.

Постепенно повишение на температурите ще започне след това, към вторник-сряда през новата седмица. Известният климатолог доц. Георги Рачев прогнозира, че аномалиите с времето ще продължат до края на месеца, но тазгодишният януари ще бъде в пъти по-топъл от миналогодишния, когато на места живакът падна до рекордните –18°.

За сметка на това снеговалежите до края на първия месец от годината ще бъдат често срещано явление, но трайна снежна покривка ще се образува само в планинските райони, не и в равнините.

„Тази зима ще е коренно различна от миналата, когато най-студеното място на цялата Земя по отношение на температурната аномалия беше на Балканския полуостров“, коментира доц. Рачев.

Той допълва, че толкова колеблив януари като тазгодишния се случва веднъж на всяка петилетка, но за сметка на това Малък Сечко щял да ни се реваншира.

Януарският студ ще се прехвърли в първата половина на февруари, но към края му живакът ще се вдигне до 16° над нулата, заключава климатологът.

Източник: zajenata.bg

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x