Стрес, Тревожност и Депресия – до тук!

За всички е ясно, че стреса причинява тревожността и депресията. Симптомите са неприятни и упорити. Как точно и как да се отървете?!

Тревожността и депресията е едно от най-често срещаните състояния в днешното напрегнато и стресиращо ежедневие. Ако страдате от тревожност или липса на енергия, продължете да четете. Дори да смятате, че нямате проблем, продължете да четете. Може да успеете да помогнете на някой близък.

Симптомите

Познати ли са ви следните признаци:

 • чувствате безнадеждно и безпомощно
 • загубили сте интерес към приятели, дейности  и неща, на които преди се наслаждавахте
 • чувствате се уморени през цялото време
 • вашия сън и апетит са променени
 • не можете да се концентрирате или се усещате, че задачи които сте изпълнявали с лекота, сега ви затормозяват
 • не може да контролирате негативните си мисли , без значение колко се стараете
 • много повече от нормално сте раздразнителени, сприхави  или агресивени
 • приемате повече алкохол от нормалното или извършвате други безразсъдни дейности

Причините

Освен ако е патологично състояние, депресията е състояние на ниска енергия – физическа и психическа, както и последващия хормонален дисбаланс. Мозъка контролира нормалното производство на енергия, а самия той, като орган, има нужда единствено от кислород и глюкоза (кръвна захар).

Енергията на мозъка (и в следствие на целия организъм) се контролира основно от два хормона – допамин и кортизол.

Допамина е хормон на мотивацията и се синтезира от мозъка. Той е мозъчен стимулант – енергизира мозъка и ви позволява да преследвате целите си. Допамина ви държи фокусирани върху важните и носещи удоволствие начинания. По този начин той регулира  честотата на работа на мозъка и енергоразхода му. При ниски нива на допамин не сте фокусирани, а ви мъчат десетки мисли всяка секунда и се изтощавате. Друга важна функция на допамина е ограничаване на отделянето на инсулин. Инсулина сваля кръвната глюкоза и когато не е ограничен я сваля до нежелани нива. Допамина забавя чревната перисталтика и позволява доброто усвояване на всички хранителни вещества.

Кортизола е хормон на стреса. Той се произвежда от надбъбречните жлези и също дава енергия, като вдига кръвната глюкоза. Кортизола в нормални нива е нужен за живота. Той ви дава енергия да станете сутрин, когато не сте се хранили няколко часа. Той регулира имунната система, има противовъзпалително действие и участва в метаболизма на мазнините, белтъците и въглехидратите. Кратки нужди от повече кортизол не са проблем, те са ежедневие. Проблемите идват когато сте под напрежение за дълги периоди. Тогава кортизола остава висок за прекалено дълго. Последствията са опустушителни за целия организъм – нарушен сън, нарушено храносмилане, висока кръвна глюкоза и диабет, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми, унищожение на мозъчни центрове, и др.

Кортизола е бавно действащ хормон – нивата му не спадат лесно и бързо. При продължителен стрес, кортизола през цялото време произвежда глюкоза в нужда на мозъка. В същото време, високата кръвна глюкоза предизвиква отделяне на допълнително количество инсулин. Но кортизола пречи на инсулина да стигне до мускулните клетки и да ги зареди с енергия. Инсулина стига само до мастните депа, тъй като те са по-чувствителни. Така се стига до хронична умора и натрупване на мазнини.

Освен умората, се появяват тревожността и депресията. При всяко сваляне на кръвната захар от инсулина се отделя адреналин. Той действа бързо. Адреналина разгражда тъканите за да осигури повече глюкоза. Но адреналина предизвиква всякакви симптоми като панически атаки, трудно дишане, потене, стягане в гърдите и др. Ако усетите парене във врата или “стискане за гушата” – адреналин е! Адреналина с времето изчерпва двата успокоителни хормона на организма – серотонин и ГАБА, чиято задача е да му противодействат.

В процеса на негативизъм, тревожност, нарушен сън и недохранване се изчерпва и допамина. Тогава може да загубите и целите в живота и състоянието да стане съвсем тежко.

Още по-неприятен ефект е промяната в “химията” на организма. Задържат се минерали като Мед и Натрий, и др. Изхвърля се Цинк и Калий. Изразходват се особено бързо Магнезий, витамините В и С. Т.е заменят се успокоителните елементи със стимулиращи. При загубата на тези елементи, черния дроб изпитва затруднение в детоксикацията и производството на енергия.

Как фармацията опустушава живота ви!

Съвременната медицина лекува чрез антидепресанти. Те са различни групи: SSRI, SNRI, MAO-I, и др. “I” в края означава инхибитор – спират разграждането на хормоните. SSRI блокират разграждането на серотонина. SNRI блокират разграждането на серотонина и норадреналина. MAO-I блокират разграждането на серотонина, ноарадреналина и допамина, но те не са популярни заради непоносимите странични ефекти.

Всички антидепресанти имат няколко големи проблема:

– Повечето лекарства са прекалено агресивни. При блокирането на разграждането на хормоните, нивата им скачат драстично и неконтролируемо. В случая на SSRI, може да се стигне до покачване на серотонина до над 800%, това са 8 пъти!!!. Симптомите на излишък от даден хормон са почти същите като при недостиг.

– Още по-неприятно следствие на драстичното увеличение на серотонина е потискането на допамина! Серотонина и допамина взаимно се балансират в мозъка. Допамина е ” педала на газта”, а серотонина е “педала на спирачката”. Когато вдигнете серотонина над нормалното му ниво, потискате допамина и получавате нов вид депресия.

– Страничните ефекти са другия голям проблем. Прочетете листовката и ще се замислите дали страничните ефекти не са същите като причините за изписване на лекарството! Те са толкова непоносими, че антидепресантите обикновено се предписват заедно с успокоителни, които също водят до зависимост!

– Адаптацията е другия голям проблем. В случая на SSRI, за дълъг период се повишава количеството на серотонин в мозъка. Някои лекарства имат период на разпад над 15 дни! Мозъка реагира, като става по-малко чувствителен към серотонина и съвсем скоро нещата са както са си били преди да започне ползването на лекарството. Ако спрете лекарството, ще бъдете по-зле от преди да започнете да го ползвате.

Антидепресантите и успокоителните имат своето приложение когато има патологично (болестно) състояние, но при леки и умерени депресии не са добро решение.

Употребата на лекарствени средства прави депресивните състояния още по-упорити. Освен че водят до пристрастяване, антидепресантите почти винаги пренасищат мозъка със серотонин, а той в такива големи количества потиска допамина, води до умора и липса на мотивация и се утежнява депресията.

Работещо решение

При справянето със стреса и последствията от него имате две основни цели:

1. Контрол на кортизола.

2. Балансиране на “добрите” хормони – допамин, серотонин и ГАБА.

С мерките като цяло, не откривам топлата вода. Продуктите са избрани според двете цели, както и минимум странични ефекти и зависимости.

Жълт кантарион. “Перика” е най-добрия екстракт от жълт кантарион, който съм опитвал. Гарантиран 2% хиперфорин. Тази най-ценна съставка на билката е основен „виновник“ за подобряване на настроението, но се разрушава при контакт със светлина и кислород. Единствено Perika има патентован метод за запазването на хиперфорина! Жълтия кантарион не води до зависимости и почти няма странични ефекти. Действието му е меко. Това изследване показва, че хиперфорина увеличава допамина с 171%, серотонина с 140% и норадреналина с 121% – достатъчно да премахне депресията. Действието е кратко – периода на полуразпад се твърди, че е около 26 часа и това също помага да няма зависимост.До ден-два се усеща увеличението на енергията и подобреното настроение. Перика лекува слаби средно тежки депресии и сезонни промени на настроението. Много хора успешно заместват антидепресантите с Перика.

Перика е мощно средство и е добре да знаете как да го използвате. Започнете с една таблетка сутрин и бавно увеличете до 3, ако имате нужда.

Традиционната Китайска Медицина комбинира енергизиращите билки (като “Перика”) с успокоителни. В комбинация с “Перика”, включете билката Ашваганда сутрин и вечер или само вечер. Ашваганда успокоява, но и дава приятна енергия като повишава ацетилхолина и тиреоидния хормон Т3. Дори само Ашваганда е достатъчна да балансира и успокои много натури.

Шизандра е не по-лош вариант в комбинация с Бакопа. Шизандра – Китайския лимонник, е билка с множество приложения, дори профилактично. Основно действа като потиска на кортизола, дава енергия чрез увеличение на ацетилхолина, Тези действия ще ги усетите същия ден – напрежението пада и се усеща прилив на енергия. Други ползи са: антиоксидант е и пречиства черния дроб; сваля холестерола и нормализира кръвното налягане; предпазва образуването на азотен оксид с което подобрява сърдечното здраве, кръвната циркулация и сексуалната функция (особено в комбинация с Цинк). Приема се със храна сутрин и на обяд.

Бакопа – също адаптогенна билка, успешно се комбинира със Шизандра. Бакопа има успокително действие, възвръща паметта и ясното мислене, помага за добрия сън. Бакопа оптимизира действието на хормоните ацетилхолин, серотонин и ГАБА. Билката възстановява увредени (от антидепресанти) мозъчни серотонинови рецептори. Приема се вечер с храна 1-2 часа преди лягане. Успокоителния ефект се усеща бързо. Ефектите върху паметта изискват продължителен прием. Има и антидепресивно действие. Има приложение при лечение на Алцхаймер, хиперактивност, високо кръвно налягане, епилепсия и др. Антиоксидант е: подобрява нивата на глутатион в мозъка и детоксикира супероксида. Бакопа и Шизандра не причиняват зависимост.

Следните мерки са не по-малко важни от билките. Ако не ги изпълнявате, по-добре не се захващайте:

 1. Погрижете се за добрия сън! Хормоналния баланс се възстановява със спане. Необходимо е спокойствие за да се намали производството на стресови хормони и да се спре изчерпването на хормоните на доброто настроение. Не ползвайте успокоителни! Освен, че водят до зависимост, те пречат на добрия възстановяващ сън и също потискат мозъка и пречат на производството на допамин. Опитайте 5-HTP ,ако имате нужда от помощ да спите. 5-HTP бързо се превръща в серотонин, а той в мелатонин – хормона на съня. 5-HTP не води до зависимости. Впечатленията ми от 5-HTP са: по-бързо заспиване, по-продължителен и непробуден сън. Ашваганда също помага за съня.
 2. Спрете кафето! Кафето стимулира производството на адреналин и води до спадове на кръвната глюкоза. Освен това, кафето спира производството на ГАБА! Обърнете особено внимание на последното.
 3. Добавете Цинк. Цинк е един от първите елементи, които се изчерпват по време на стрес. Той има успокоително действие – приема му може да намали отделянето на кортизол за до 12 часа. Освен това, цинк забавя разпада на допамин.
 4. Добавете Витамин C (1-3 грама на ден), Магнезий и силен В комплекс. Витамин C може да намали кортизола с до 20-30%. Б комплекс и Магнезий са успокоителни, като последния приет вечер помага и за съня.
 5. Витамин В5 (най-добре във формата Пантетин) е особено важен за образуването на енергия от храната. Усеща се повече и по-стабилна енергия. При стрес се изчерпва бързо. Мега дози В5 помагат на организма реагира по-умерено на стресови ситуации.
 6. Стабилизирайте кръвната глюкоза. Винаги започвайте деня си с „тежка“ закуска до един час след събуждане. Закуската трябва да е богата на белтъчини и мазнини. По този начин ще намалите производството на стресови хормони. В останалата част на деня се хранете през 3-4 часа за да поддържате стабилна кръвна глюкоза и производство на „добри“ хормони. Премахнете изцяло храните съдържащи захар, включително плодови сокове. Може да ядете по един плод след хранене. Захарта бързо вдига кръвната глюкоза. Два часа след това инсулина я сваля под нормата и се чувствате ужасно. Краве масло на всяко ядене помага много. Стигал съм до 70-80гр. на ден.
 7. Бъдете активни. Дори да не се чувствате изпълнени с енергия, занимавайте се с нормалните си дейности.  За синтез на допамин се изисква да допринасяте за бъдещето си.
 8. Опитайте медитация. Медитацията ще ви помогне да се успокоите, да мислите трезво и да се мотивирате. Отделете си сутрин и вечер по 20 минути спокойствие. Седнете. Изправете гърба.  Изправете главата. Не мислите за абсолютно нищо! Усетете мощта в гърдите си! Ако усетите някакви мисли, просто ги отблъснете и насочете вниманието си върху дишането си. Всеки път когато усетите някоя мисъл, преместете вниманието си върху приятния полъх на въздуха в ноздрите ви.
 9. Осъзнайте силните си страни! Имате ги! Когато ги осъзнаете, наблегнете на тях и вървете напред. Ако не се правяте с тази задача, консултация с психолог може да ви е от полза.
 10. Когато се чувствате стабилни помислете за детоксикация на черния дроб. Стреса винаги води до натрупване на токсини, които оставят трайни последици върху храносмилането, енергията и психиката.

Когато се стабилизирате трайно, можете да увеличите плодовете и да запазите само суплементите, които харесвате.

Ако понякога симптомите ви карат да се мислите за болни… Нямате заболяване! Всички симптоми са продукт на нуждата на мозъка от енергия и хормонален дисбаланс породен от продължителен стрес.

Вие решаватедали ще позволите на стреса да ви опустушава живота.

Може да харесате и