Стъпка по стъпка: Какви са процедурите след оставката на Борисов

Оставката на правителството ще бъде гласувана утре в парламента. В четвъртък започват консултациите при президента за сформиране на ново правителство.

Първо президентът вика при себе си най-голямата парламентарна партия – ГЕРБ, за консултации. Ще последват разговори и с останалите партии.

Следваща стъпка – връчване на мандати за съставяне на правителството в рамките на този парламент. Първо – на ГЕРБ. Очаква се те да върнат мандата веднага.

Това означава, че още в същия ден мандатът за съставяне на правителството, може да бъде връчен на БСП, които също декларират, че ще го върнат.

Тогава мандатът се дава на някоя от по-малките партии, може би Патриотите, които вече казаха, че вероятно също ще върнат мандата. До броени дни очакваме тази част от процедурата да е приключила.

Следва- назначаване на служебно правителство и евентуално насрочване на нови избори, след решение на Конституционния съд.

Датите, които се обсъждат засега са две – 2- ри или 9- ти април 2017 г. Втората дата е Цветница, преди Великденските празници, така че тази дата е по-малко вероятна.

Формално погледнато,  първата възможна дата за предсрочен вот е 26-ти март- по логиката, че новият президент встъпва в длъжност на 22-ри януари и има 2 месеца за организация на вота.

Всичко това обаче са само хипотези. Очаква се думата на конституционните съдии.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via