fbpx

Стандартът на живот по света отчете ръст за първи път от 10 г.

13 060

След 10 поредни години на спад, глобалният индекс, измерващ стандарта на живот, отчете ръст, сочат данните на Economist Intelligence Unit (EIU).

Въпреки това, тероризмът си остава най-голямата съвременна заплаха за жизнения стандарт по света.

Средното ниво на жизнения стандарт по света падна от 76.1% през 2007 г. до 74.8% в наши дни, като резултат от икономическите и политически сътресения през последното десетилетие.

През тази година обаче индексът отчита леко покачване на годишна база в размер на 0.06 процентни пункта, сочи доклада на EIU, предава CNBC.

Въпреки отчетения ръст, терористичните атаки в Европа смъкват резултатите на някои градове (Лондон, Стокхолм) на Стария континент.

„Европейските градове се борят с последиците от терористичните атаки, повишеното безспокойство в резултат на брекзит, като и с напрежение относно мигрантската криза”, коментира Стефано Скурати, директор в EIU.

Австралийският град Сидни също отстъпва от 7-а позиция до 11-а по стандарт на живот през последните две години. Причината отново са случаите на тероризъм и насилие в града.

За сравнение, Мелбърн запазва своята позиция на върха на индекса през последните 7 последователни години поради ниската опасност от тероризъм, казва Скурати.

По думите му, най-голямата изненада през тази година е рейтингът на Сингапур, който скача с цели 17 места – до 35-о място по стандарт на живот.

Причина за това е сериозното подобрение по отношение на образованието в азиатската страна, коментира експертът. „Индикаторите сочат, че сингапурците са много добри по математика, наука и четене”, казва Скурати.

Други азиатски градове също демонстрират големи подобрения в тазгодишното издание на доклада. От общо 12 града, които подобряват стандарта си на живот, половината, или 6, се намират в Азия, пише в съобщението на EIU.

Макар и малко, тазгодишното подобрение на общия индекс за стандарта на живот по света може да се тълкува като дългоочаквано стабилизиране, добавят от EIU.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x