Стана ясно кой е собственика на каракала, който се разхождаше в Пловдив

До 3000 лв. е глобата за отглеждане на дива котка вкъщи. Повод да се припомни това стана скандалът, който гръмна тези дни около каракала, който се разходи необезпокояван из Пловдив, за който по-рано Plovdiv24.bg информира.

До инциденти не се стигна, а собственичката му твърди, че животното е много кротко, а тя не знаела, че отглеждането му в домашни условия е незаконно в страната ни, предаде Нова тв. Тя е представила и документи за закупуването на каракала, но според законите няма право да го притежава.

Припомняме, подобни екзотични животни могат да се гледат вкъщи само след регистрация в съответната регионална екоинспекция и при получаване на разрешително от екоминистерството. В останалите случаи животните ще се конфискуват. В конкретния случай според собственичката от Пловдив каракалът е регистриран, притежава необходимите ваксини, както и чип.

Нено Димов, министър на околната среда и водите, трябва да отговори за разхождащия се из Пловдив каракал. Това заяви по-рано днес Явор Гечев от “Четири лапи” за Нова телевизия. Гечев посочи, че женските от този вид котки стигат 13-14 кг, а мъжките и до 20 кг. Той бе категоричен, че отглеждането на такива животни в домашни условия е опасно.

“В закона за защита на животните има забрана за отглеждане на всички видове диви котки, които включват всички котки с изключение на домашната котка. Има възможност да го е купила легално в чужбина, защото може легално да се закупи, но не може легално да се внесе в България”, обясни Явор Гечев от Организация за защита на животните “Четири лапи”.

Анелия Канчева обаче – собственичката на каракала, показа официална регистрация от Министерството на околната среда и водите – с вида на животното, подпис и печат на регионалната инспекция. От екоинспекцията потвърдиха, че са издали регистрационна карта през 2017 г., но по Закона за биологичното разнообразие. Година по-късно я отменили, но по Закона за защита на животните.

Твърдят още, че са пратили писмо до собственичката, че каракалът няма валидна регистрация. Опитвали да намерят жената и на посочен адрес, но без успех. Според закона каракалът трябва да бъде в зоологическа градина или спасителен център.

Видео:

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via