Спипаха „булка” на “Ислямска държава” в Хасково

Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо холандска гражданка, обявена за международно издирване за тероризъм. За нея е била издадена европейска заповед за арест, издадена от съд в Холандия.

Холандката е била задържана на 21 декември на влизане в България през ГКПП-Капитан Андреево. Пътувала е с лек автомобил.

Европейската заповед за арест спрямо Х.П. е получена чрез Шенгенската информационна система от холандските власти и е преведена на български език.

Мярката за неотклонение се гледа в момента в Хасково.

Източници  разкриха, че холандката е пътувала за Турция, откъдето е трябвало да замине за Сирия. Била е примамена през интернет да стане една от „булките” на „Ислямска държава”.

Вероятно е разчитала, че на влизане в България документите й няма да й бъдат проверени.

Това е вторият подобен случай с арестувана за тероризъм холандска гражданка на влизане в ГКПП-Капитан Андреево. Преди около година отново на границата полицаите спипаха непълнолетно момиче, пътуващо по същото трасе – през България, Турция за Сирия.

Тогава тя разказа на разследващите, че през интернет се запознала с мъж, който я убедил да приеме идеите на Ислямска държава и да замине за Сирия.

Мира НАЙДЕНОВА

Може да харесате и