Спасиха 153 мигранти в Черно море

Румънската брегова охрана спаси 153 мигранти в Черно море, съобщиха медиите в северната ни съседка. Сред тях са и 53 деца.

Румънските моряци са забелязали кораб, плаващ в техни териториални води – близо до брега на Кюстенджа. Мигрантите са изпратили сигнал за бедствие до бреговата охрана заради високите вълни и бурното море.

Румънските власти се опасяват, че страната им може да се превърне в главен маршрут на бежанците по пътя към Западна Европа. До този момент Средиземно море беше в епицентъра на бежанската криза.

Все по-често обаче мигрантите потеглят от Турция към Румъния. „Хюриет дейли нюз“ припомня, че преди дни служители на българската и румънска брегова охрана са забелязали 217 мигранти, опитващи се да достигнат нелегално Румъния.

Бежанската криза в Европа е най-голямата на континента от края на Втората световна война. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа не трябва да се превръща в крепост – въпреки все по-враждебните настроения за прием на мигранти.

Източник: fakti.bg

Може да харесате и