София на 5-о място в света по недостиг на работници за предприятия

Миналата година, бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че органите в държавата се справят добре с миграцията. Дали така смятат самите граждани обаче?

2.5% от общото население на София са чужденци по данни на изследователския център Integra-eu, обезпечен от Фонда за убежище, миграция и интеграция към ЕК.

Заетостта на мигрантите като цяло в България е 65% при средно 63% за ЕС, което показва, че всъщност по-голямата част от тях не бездейства, а участва активно в икономиката на страната.

Какво казва статистиката за настроението на българските граждани що се касае до мигранти?

73% от хората в столицата не познават лично мигранти. 55% пък считат интеграцията на мигранти извън ЕС за неуспешна. 52% считат имиграцията извън ЕС за проблем, а 14% от столичаните биха дали свободна стая на бежанец.

При проучване, проведено през 2014 година, 5.1% от интервюираните жители на София свързват думата “заплаха” с чужденец. През 2016 г. те са 6.5%, което говори за нарастващ страх у хората.

Дали заплахата е пряка или породена от случващото се в Европа?

“България доказа, че като страна на първа линия, може да се справи с бежанския натиск”, обяви през лятото на 2018 г. в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят посочи, че добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС, се дължат както на добрата работа на гранична полиция и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция.

Малко по-рано пък Борисов предложи незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни.

През миналата година от ВМРО настояха да се закрият центровете за мигранти в София. Според евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник Карлос Контрера, със закриването им ще се реши един от основните въпроси, свързани със сигурността в столицата.

Те определиха като груба политическа грешка допускането за разкриване на регистрационно-приемателни центрове в София и посочват, че гражданите на столицата са платили висока цена за уникалната управленска глупост, която бе сътворена тогава.

“Тази ситуация подложи на сериозно изпитание както системата за сигурност, така и живота и здравето на столичани”, казват Ангел Джамбазки и Карлос Контрера.

Те са категорични, че въпросните три регистрационно-приемателни центъра нямат място на територията на Столична община, както и че центрове у нас не трябва да бъдат от открит, а от затворен тип.

Истината обаче е, че в България има съвсем малко мигранти и те не представляват проблем, с който органите на реда не биха могли да се справят. От друга страна има годишен спад от 80% на бежанския наплив в Европа.

Въпреки ниската безработица, 45% от предприятията в София изпитват недостиг на работна ръка – столицата ни е на 5-то място в света по този показател.

Самата безработица в София е 2.3% при средна 6.8% за ЕС.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via