Собствениците на имоти ще плащат по-високи данъци

По-висок данък ще плащат собствениците на втори имот в столичните квартали Банкя и Панчарево, както и за тези, които притежават къщи в парк Витоша. Заместник-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов внесе проект за изменение на Наредбата за местните данъци. Това се налага от последните промени в Закона за местните данъци и такси, които Народното събрание прие в края на ноември

Столичният общински съвет обаче е този, който трябва да вземе решение за повишаване на данъците. В промените в Закона за местни данъци и такси е записано, че от началото на 2019 г. собствениците на имоти в курортни селища, които не са основно жилище, ще плащат по-висок данък сгради. Това не важи за имоти, регистрирани като туристически обекти по смисъла на Закона за туризма.

В СОС Барбалов е внесъл предложение за размера на данъците, като минимумът, посочен от законодателя, се увеличава с 5 промила за имот в Банкя и 4.5 промила – за кв. Панчарево и парк Витоша. „Промените няма да засегнат собственици, чийто в тези селища са основни жилища. Те ще продължават да плащат, както досега, половината (50%) от данъка, дължим за имот в София – 1.875 на хиляда върху данъчната оценка”, уточни Барбалов. По данни от данъчната система на Столична община, засегнатите от новия данък партиди в Банкя ще бъдат 14 152, а в Панчарево – 677.

Във въпросните три района собствениците ще плащат по-високи налози, тъй като Банкя е със статут на балнеолечебен курорт от национално значение, в Панчарево – с такъв от местно значение. Природен парк „Витоша“ е климатичен планински курорт от местно значение.

Определените в закона ставки за имотите в курорти от национално значение са от 5 до 7 промила върху данъчната оценка, а за курортите от местно значение – от 4.5 до 6 промила. В тези граници решението за размера на данъка се взима от общинските съвети в съответните населени места.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via