fbpx

Смъртни присъди за убийците на Джамал Хашоги

В саудитската столица Рияд се проведе първото заседание по делото срещу убийците на журналиста Джамал Хашоги, екзекутиран по особено брутален начин в Истанбул през месец октомври миналата година, предаде „Дейли Сабах“.

Единадесет души се обявиха в съда, заподозрени, че са участвали в убийството на журналиста дисидент, отишъл до консулството в Турция за изкарване на брачни документи. Главният прокурор на кралството поиска смъртни присъди на петима от заподозрените. Всички те бяха придружени от своите адвокати.

Турция обяви, че иска арестуваните за убийството на Хашоги, който Реджеп Ердоган определи като свой „приятел“, да бъдат съдени в Турция, но Саудитска Арабия отказа. Рияд в продължение на дълго време отричаше, че журналистът е бил убит в консулството. След ясните доказателства, разпространени от турските служби, арабите все пак признаха за убийството, но отричат кралското семейство да го е наредило.

Международната общност и разследващите в Турция са убедени, че заповед за убийство, и то в дипломатическата сграда на Саудитска Арабия, може да дойде единствено от високо ниво в Рияд. В хода на разследването стана ясно, че Джамал Хашоги е бил измъчван, а след това убит. Тялото му е било нарязано на парчета, а саудитски агенти са направили всичко възможно, за да заличат следите и тялото. По последна информация тялото на Хашоги е било изхвърлено в кладенеца в градината на дома на генералния консул.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x