Служителите в затворите в България настоява за среща с премиера

За пореден път Синдикат на служителите в затворите в България отправиискане за среща с министър – председателя Бойко Борисов.

Писмото е адресирано и до министрите на правосъдието и финансите – Цецка Цачева и
Владислав Горанов. „УС на ССЗБ продължава да настоява за среща с Вас, каквато поискахме и с писмо от миналатаседмица от 06.03.2018г. Необходимо е да се изяснят няколко конкретни въпроса, които са предмет на последствията от провежданата от правителството на Република България в последните години държавна политика на неравенство, която третира и поставя в по-неблагоприятно положение лужителите на ГД „Изпълнение на наказанията“  ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието в сравнение със служителите от МВР“, пишат
от УС на ССЗБ.

„Касае се за поет и неизпълнен ангажимент от страна на Министерски съвет и Министерство н правосъдието по изравняване възнагражденията на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, с тези на служителите заети в Сектор „Сигурност“. Различното заплащане на труда в двете специализирани дирекции, пряко подчинени на Министъра на правосъдието в сравнение с останалите ведомства се увеличава, а договореността с Министерството на правосъдието от юни 2018г., според която за ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ ще бъдат предвидени средства за изравняване на заплатите, в т.ч и допълнителните възнаграждения
по ЗМВР, все още не се изпълнява“, се казва в писмото.

„Припомняме Ви, че неравенството породило социалното недоволство в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ ескалира и доведе до протести, след като от Ваша страна бяха обещани 100 млн. лева допълнително за увеличение на заплатите в МВР, което с писмо до Вас определихме, като стъпка в правилната посока за разрешаване на част от проблемите в Сектор „Сигурност“ и заявихме очакване, на принципна основа Министерски съвет и Министерството на правосъдието да предприемат необходимите действия за увеличаване на заплатите на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, посочват от синдиката.
„Надяваме се, че Вие и Министъра на правосъдието, въпреки създалото се огромно напрежение между нас, като социални партньори ще удържите с авторитет на думата си, че служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ няма да останат спрямо другите ведомства в положение на държавни служители с наложени рестрикции.

Защото именно Синдикат на служителите в затворите в България се съобрази с настояването на Министъра на правосъдието за водене на цивилизовани преговори и въздържане от протестни действия, предвид заявените намерения за приемственост, относно наследените ангажименти от предишния екип на МП и ситуацията около предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Управителният съвет на ССЗБ трудно гласува непопулярното сред своите членове решение за кредит на доверие на Министъра на правосъдието.

УС пое отговорността и успяхме да наложим схващането, че решението да се придържаме към диалог е важно за институцията и изгодно за постигане на целите, които са поставени. Сега обаче и на синдикални събрания, и по улиците по време на нашите протести ни питат, какво се случва с обещанията за социален диалог и защо заплатите са отново замразени“, пише още в писмото на съюза на работещите в затворите.

„Същевременно декларираме, че ежедневно ще подновяваме молбата на УС на Синдикат на служителите в затворите в България до Вас, докато не получим покана за среща с Вас или отговор от администрациите на Министерски съвет или на Министерството на правосъдието за предприемането на действия, които показват, че възнамерявате да изпълните поетите пред обществото спрямо сектора ангажименти“, уточняват от организацията.

„Считаме, че тези теми и проблеми не търпят отлагане и се надяваме, че в най-скоро време ще имаме възможност да ги обсъдим лично с Вас,въпреки Вашата ангажираност.

Уверени сме, че има решение и то е в открития диалог пред обществеността и медиите, тъй като мотивът за нашето дръзко поведение не е “политически“, завършват писмото си те.

Синдикат на служителите в затворите в България организира над сто локални и два национални протеста пред Министерството на правосъдието,Министерството на финансите и Министерския съвет с искане за решение на възникналата ситуация.
Протестите продължават. Следващият протест ще е на 26 март (понеделник).

По- късно днес, и утре организацията ще съгласува решение относно плана за действие дотогава, както и местата, часа и формата на самия протест на 26 т.м.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via