След Брекзит – без визи за българите до Великобритания

Гражданите на 27-те страни, в това число и българите ще пътуват до Великобритания без визи след Брекзит.

Това съобщи  в Пловдив посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс.

Великобритания има договореност с много държави в света за безвизов режим. Не смятам, че ще наложим визи на най-близките си приятели в Европа“, коментира посланик Хопкинс.

Тя съобщи и че българите, които вече живеят или учат във Великобритания, ще получат статут на постоянно пребиваващи граждани.

Много ценим хората, които идват да учат в страната ни и допринасят за развитието на икономиката ни. Нашата цел е при придобиването на този статут той да важи дори при връщането в България за определено време. Надяваме се от Европейския съюз да се съгласят с това наше предложение“, обясни тя.

След Брекзит, който ще се случи през 2019 г., ще има двугодишен период, в който Великобритания ще реши в кои сектори и отрасли ще има нужда от имигранти от Европа, подчерта още Ема Хопкинс.

Посланикът на Обединеното кралство присъства на годишната възпоменателна церемония, която се провежда ежегодно в Пловдив в памет на всички британски военнослужещи и цивилни, загубили живота си в служба за родината по време на Първата световна война.

Може да харесате и