fbpx

След акцията в Бургас: Органите на реда нахлули погрешка в дома на пенсионери

770

Бургазлии подават жалби за разбити погрешка от полицията врати.

Тази сутрин в морския град бяха задържани 12 души при мащабна специализираната акция срещу разпространеното на наркотици. Служители на областното МВР и ГДБОП щурмували няколко апартамента в центъра на града, но погрешка изкъртили с таран и входните врати на поне две жилища, обитавани от пенсионери.

Акцията започнала в 6 часа сутринта под надзора на специализираната прокуратура. Претърсени са няколко апартамента и гаражи в Бургас. Открити са неизвестно все още количество наркотици и оръжия, научи Дарик. Наред с резултатите обаче униформените записали и гаф – разбили входните врати на поне две възрастни двойки. Собствениците на имотите са категорични, че жалби за нанесените материални щети ще има, за преживения шок – също.

“Влязоха рано сутринта, с качулки, казаха ни да не мърдаме, да лягаме на земята. Огледаха на две, на три и ни казаха да не излизаме”, разказа участващите по неволя в акцията.

След като полицаите не успели да намерят един от издирваните на адресите на неговите съседи, а накрая го открили на личния му адрес два етажа по-нагоре, обяснения за нахлуването в жилищата на възрастните хора се наложи да даде и заместник главният секретар Георги Арабаджиев. По думите е притеснително, че са обезпокоени случайни граждани, но пък МВР щяло да поеме разходите за нанесените материални щети.

Ето какво още каза Арабаджиев: “Служителите при влизане в адреса, за който са имали съдебно разрешение, не са могли да открият в първото помещение, за което са имали информация, издирваното лице, продължили са във второ, открили го чак в трето помещение. Аз съм изискал плана, който е утвърден. Там е видно, че служителите са били инструктирани за това какви действия могат да извършат във връзка с прилагането на способа претърсване, инструктирани са за техните цели, задачи, включително и принудително проникване в адреса.

Такова може да се случи само при отказ от допускане в помещението или при недаване на съгласие. Фактът, че са притеснили граждани ни притеснява. Но с гражданите веднага сме влезли в контакт, изпратили сме служители, които да възстановят нанесените вреди. Гражданите приемат тази наша помощ, разбират ни и ни съдействат. По случая е назначена проверка, дотогава не мога да смятам дали колегите са действали професионално”.

Всички задържани в Бургас са заподозрени за участие в организиран престъпна група за разпространение на наркотици. Дейността си развивали в Бургас и София. Сред задържаните е и Тодор Атанасов, известен като Томи Черния. Той бе ключов свидетел в процеса за лихварство срещу бившия политик и настоящ бизнесмен Венцислав Чамурджиев. Черния е изведен от дома на бившата си съпруга. По неофициална информация сред задържаните са и неговите синове. По обяд униформените обискираха и фенклуба на Левски в Бургас, където също има арестувани.

Паралелно в столицата са задържани други осем души, уточниха от специализираната прокуратура. Продължава събирането на доказателства, предстоят и разпити на свидетели. Официална информация се очаква най-рано утре.

Източник: dariknews.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...