Скръбна вест! Почина Иван Симеонов

Почина писателят Иван Симеонов, пише БТА, като се позовава на семейството му. Поклонението ще е на 27 декември от 14 ч. в храма “Св. Седмочисленици”.

Писателят Иван Симеонов е един от най-големите дарители на Националния литературен музей.

Той е автор на книгите “Моят Христос”, “В светлината на последното слънце”, “Видения в светлината”, “Сезони на един живот”, на драматичните поеми “Орфей, Евридика и любовта” и “Втора легенда за великия инквизитор”, драмата “Любовта на Саломе”, новелата “Завръщането на блудния син”, есетата “Мистерия на битието”, поетичния цикъл “Химни за мистерията на неизразимото”. Наричаха го новоапостол на вярата и аристократ на духа, а книгите му бяха определяни като единство на поезия, философия и религия. Последните “Химни” единство на поезия, философия и религия.

Последните “Химни” Иван Симеонов представи за 90- годишнината си. Определи ги като завършек на поетичен свят, създаван дълги години в смирена самота. Пишеше за пораженията на постмодерното време на материалност, за необходимостта от спасяване на индивида като уникална ценност, за мисията на изкуството и религията. Заявяваше, че авангардно днес може да бъде наричано само изкуството, което се вдъхновява от проблема за спасителното ни преобразяване. Постоянна тема в светлата му мистичната поезия беше духовната еволюция, личната Голгота на свободните за избор между доброто и злото хора.

Големият въпрос на съществуването според него беше каква душа връщаме на Създателя. Вярваше силно в победата на Любовта, в моралната и духовна истина на християнството, която ни прави истински свободни. Носител е на наградата “Златен век” на Министерството на културата.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via