fbpx

Скръбна вест! Нанси Роман е починала

Американката Нанси Роман, която работи по създаването на телескопа „Хъбъл“, почина на 93-годишна възраст, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По данни на нейни близки, Роман е починала след продължително боледуване на 25 декември.

Както се съобщава в сайта на НАСА, Роман започва работа в космическото ведомство през 1959 г. и става първата жена, заела ръководен пост в НАСА.

Наред с други проекти, Роман е работила по конструирането на известната орбитална обсерватория, за което започват да я наричат „майката“ на телескопа „Хъбъл“. Роман се пенсионира от НАСА през 1979 г., но продължава да сътрудничи на Центъра за космически полети „Годард“ в Грийнбелт (в щата Мериленд).

Тя беше активна радетелка за участието на жените в науката и стана известна със своята научна и обществена дейност. В чест на Роман е кръстен един от астероидите – 2516 Roman. През 2017 г. датската корпорация „Лего“ – по молба на любителите на световно известния конструктор – пусна серия „Жените от НАСА“, като една от петте героини е Нанси Роман. Телескопът „Хъбъл“ носи името на американския астроном Едуин Пауъл Хъбъл (1889-1953).

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x