fbpx

Скандал в ГЕРБ разкри поредно феодално владение – в Хасково

Кой кум, кой сват, кой братовчед или зет – все приближени на депутата Делян Добрев заемат ключови позиции в общината

СНИМКА: БГНЕС

Кметът на Хасково Добри Беливанов в началото се е съгласявал с назначенията, предложени от Делян Добрев.

Решението на ГЕРБ да свали политическото си доверие от хасковския кмет Добри Беливанов разкри нова порция от роднински назначения и приятелски зависимости в местната община. Този път всички пътища водят до депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Във вътрешнопартийния скандал на ГЕРБ вчера решително се включи депутатът от БСП Елена Йончева, която в детайли описа хасковския обръч. Самият Добрев не отрече назначенията, но се опита да отклони вниманието към Беливанов, който бил на екскурзия в Монако в компанията на местен бизнесмен – строителния предприемач Иван Стаматов, който е бил депутат от БНЗС, коалиционен партньор на БСП в 40-ото НС през 2005 г.

Скандалът идва в момент, когато от ГЕРБ упорито се опитват да заровят предишните разкрития за феодализирането на цели райони в страната, станали известни покрай обвиненията срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов за изнудване на бизнесмени в Добрич и разследването срещу члена на ГЕРБ и председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков за стрелба във Виноградец, при която бе убит човек.

Майсторът на спорта по шахмат Беливанов стана кмет на Хасково на 6 ноември 2015 г., като бе лансиран за поста лично от тогавашния министър на енергетиката Делян Добрев. През следващите месеци Беливанов назначава кумата на Добрев Биляна Димитрова за секретар на общината. Кумът на Добрев Пламен Лачев става председател на общинската избирателна комисия, а кумецът на Добрев Евгени Консулов става зам.-кмет и получава ресор „Строителство“. Зетят Даниел Гаргов пък оглавява комисията по финанси и бюджет в общината, а съпругата му Росица Гаргова, която е и първа братовчедка на Добрев, получава финансовата дирекция на общината. Гаргов взема и серия от договори за саниране. Според различни сведения той е акционер в над 40 фирми, които в последните години са спечелили обществени поръчки за над 100 млн. лв., главно в областта на санирането – програма, горещо подкрепяна от Добрев и ГЕРБ. Част от роднинските връзки на Делян Добрев в община Хасково бяха обект на разследване на сайта „Биволъ“.

Въпреки явно доброто благоразположение на кмета Беливанов към родата на Добрев двамата влошават отношенията си. Добрев призна, че е „кадрувал“, но нападна Беливанов, че е предал общината в ръцете на местен бизнесмен, който подкрепял БСП при управлението на тройната коалиция – строителния предприемач Иван Стаматов, с когото са в момента заедно в Монако. Според Добрев това било много смущаващо, защото Стаматов изпълнявал обществени поръчки на общината. Интересното е, че Добрев не се смущава, че фирми на негови роднини печелят поръчки на общината.

Дълго тлеещото напрежение между ГЕРБ и кмета достигна своята кулминация, след като на 21 септември Добри Беливанов прекрати конкурсите за секретар на общината и шефове на дирекциите „Администрация и правно-нормативно обслужване“, „Финансово-счетоводни дейности и бюджет“ и „Икономика и стопански дейности, управление на общинската собственост“. Беливанов се съобрази с жалбите на некласирани участници и прекрати конкурсите, което не се хареса на ГЕРБ-Хасково. Същата версия разви вчера и Елена Йончева. Според Йончева приближените на Добрев били временно назначени, а конкурсите, които Беливанов прекратил, са щели да ги бетонират на постовете им. „Напрежението в Хасково ескалира сега и снемат доверието си от кмета, защото предстои конкурс, а кметът, доколкото разбирам, не е доволен от тези хора. Той се опасява, че тези хора могат да го използват като бушон, тъй като може би има конфликт на интереси и злоупотреба с обществени средства“, обясни Йончева. И поиска случаят да бъде разгледан от комисията за конфликт на интереси.

Добрев не отрече твърденията на Йончева. „Кадрувал съм в община Хасково, защото ГЕРБ спечели изборите там. Добри Беливанов спечели благодарение на кампанията и подкрепата на ГЕРБ. А зам.-кметовете, за които се твърди, че съм им кум, бяха обявени още преди изборите. Наистина съм кум на единия от зам.-кметовете Евгени Консулов“, призна вчера Добрев. Пред „Сега“ той потвърди още, че в хасковската община работи негова братовчедка, но не уточни дали тя е била назначена с конкурс. „Там се уволнява и назначава ежедневно“, каза депутатът. И изрази учудване, че опозицията точно сега „разкрива“ подобни назначения, докато хасковският кмет бил на луксозна почивка в чужбина.

На 23 септември ГЕРБ свали политическото си доверие от Беливанов, обвинявайки го, че не е решил проблемите с бездомните кучета, с питейната вода, със зимното снегопочистване и т.н. На практика от ГЕРБ заявиха, че управлението на собствения им кмет е „провалено“.

След още два дни – на 25 септември, заместник-кметовете Евгени Консулов и Милена Трендафилова хвърлиха оставки „заради липсата на комуникация с кмета“. По техните думи напускат и шефовете на Младежкия център и отдел „Общинска собственост“. Кметът отговори от Монако, че не той, а неговите противници са виновни за проблемите в Хасково, тъй като от доста време отказват да работят с него.

Въпреки че ГЕРБ предрече серия от оставки в община Хасково, сред роднините на Добрев и сред останалите членове на администрацията очевидно няма единомислие по въпроса. Третият заместник-кмет Велин Балкански остава на поста си. Секретарят на общината Биляна Димитрова също няма да напуска общината, защото имала много важни проекти за довършване. Главният архитект Деляна Панайотова заяви, че не обмисля напускане на поста си.

Делян Добрев бе подкрепен от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов. „В тази ситуация партия, която няма ясна визия за политическата същност на това, което трябва да се прави в един град, ще прави опит да се възползва от евентуалното решение и позиция на общинското ръководство“, коментира Цветанов твърденията на Елена Йончева. По думите му позицията на местната структура на партията била съгласувана с централното ръководство. Той предупреди кметовете на ГЕРБ „да внимават“, защото атаките срещу тях от страна на БСП щели да се засилят заради предстоящите местни избори през 2019 г.

–-РАЗПРА–

Темата с партийните назначения предизвика и друг скандал вчера. Водачът на БСП Корнелия Нинова напомни за твърденията на съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, че се правят „безпринципни партийни назначения“. И обвини управляващото мнозинство, че има „скрито политическо споразумение за пропорциите във властта“. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна, че „няма безгрешни хора“, и призова да не се „влиза в тълкувания кой какво е казал“.

–––ВРЪЗКИ––-

Близки на Делян Добрев просперират и в енергетиката, особено след като той стана министър. Съучениците му от английската езикова гимназия Петьо Иванов и Николай Павлов оглавяват съответно Българския енергиен холдинг и „Булгаргаз“. Павлов дори бе служебен министър на енергетиката. От същата гимназия е и още един служебен министър, но на икономиката – Асен Василев.

В началото на т.г. депутати от левицата обявиха, че Делян Добрев е уредил свой съученик с работа по проучване на трасето за газовата връзка със Сърбия. Според сигнала поръчка за проучването на трасето за около 800 000 лв. е била спечелена от сегашния зам.-кмет на Хасково Евгени Консулов. През 2013 г. Консулов е бил областен координатор на младежката организация на ГЕРБ в Хасково, общински съветник на партията в града, твърдят от БСП.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x