fbpx

Сирийската армия официално обяви пълна победа в Алепо

Сирийското правителство си върна пълния контрол над северния град Алепо, спечелвайки най-голямата си победа над бунтовниците от началото на войната през 2011 г.

Това предадоха Франс прес и БТА, цитирайки разпространеното снощи официално съобщение на сирийската армия. В него се казва:

„Благодарение на кръвта на мъчениците ни и жертвите на храбрите ни въоръжени сили и съюзените с нас сили, генералното командване на въоръжените сили обявява връщането на сигурността в Алепо след освобождаването му от тероризма и терористите и напускането на тези от тях, които оставаха в него“.

„Тази победа е стратегически обрат във войната срещу тероризма. Тя подчертава способността на сирийската армия и съюзниците й да спечелят битката срещу терористичните групировки и полага основите на нова фаза за прогонването на тероризма от цялата територия на Сирийската арабска република, се подчертава още в съобщението.

По-рано вчера последната автоколона с бунтовници и цивилни напусна източните квартали на Алепо, съобщи сирийската държавна телевизия. Това потвърди и представител на бунтовниците.

По информация на телевизията скоро ще започне разминирането на напуснатите квартали.

Международният Червен кръст потвърди, че продължилата една седмица операция по евакуирането на десетки хиляди хора от Източно Алепо, както и от двете шиитски села Фуа и Кефрая в провинция Идлиб, е завършена.

„Всички цивилни, пожелали да се евакуират, както и ранените и бойците са изтеглени“, заяви говорителката на МЧК Криста Армстрог.

Хуманитарната агенция беше натоварена със сложната операция при тежки зимни условия заедно със сирийския Червен полумесец.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x