САЩ сключват оръжейна сделка за $100 милиарда

Съединените американски щати са близо до сключването на сделка със Саудитска Арабия за умопомрачителните 100 милиарда долара, пише „Ройтерс“.

Агенцията се позовава на служител от Белия дом. Военното сътрудничество между двете страни може да придобие нови измерения с тази сделка, която е за доставката на оръжия.

Американците ще помогнат на арабската страна да засили отбранителните си способности и да модернизира бойните си системи. Преговорите между Вашингтон и Рияд са във финалната си фаза.

Доналд Тръмп ще посети страната на 19 май, като се очаква да обсъди със саудитските лидери продажбата на оръжия и двустранното сътрудничество в различни области.

Предшественикът на Тръмп Барак Обама имаше сприхави отношения с дългогодишни партньори като Израел и Саудитска Арабия и новият президент ще се опита отново да спечели доверието им на своя страна.

В „пакета“ за 100 милиарда долара се очаква да бъдат включени оръжия, кораби, противоракетни системи и други военни системи за отбрана. Източникът от Белия дом сподели, че сделката ще бъде страхотна за американската икономика, но освен това ще подсили и способностите на Саудитска Арабия да отговори на предизвикателствата и заплахите в този регион.

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via