САЩ предупредиха Турция за „тежките последствия“

Съединените американски щати предупредиха Турция за „тежките последствия“, ако закупи руската система за противоракетна отбрана С-400, пише Факти.бг, цитирайки британският вестник Daily Express.

Военните началници на Доналд Тръмп обещаха да отвърнат, ако Анкара не отмени закупуването на системата. Плановете на Турция за закупуване на С-400 предизвикаха опасения от НАТО, а Вашингтон настояваше, че не трябва да се разполагат руските оръжия, заедно с оръжията, произведени в САЩ. Говорителят на Пентагона Ерик Пахон заяви: „Придобиването от Турция на руската система за противовъздушна отбрана С-400 ще има сериозни последици в отношенията между САЩ и Турция в отбраната“, предаде „Фокус“.

Миналия месец Тръмп отмени прехвърлянето на 100 самолета Ф-35 в Турция, след като кризата между Анкара и Вашингтон се задълбочи. Реджеп Ердоган заяви, че се надява САЩ да променят решението си за отмяната на трансфера на самолетите. Говорителят на Пентагона обяви, че САЩ „работят, за да помогнат на Турция да намери по-добри решения, за да отговори на нуждите си в отбраната“, като същевременно предупреди за по-широките последици от закупуването на руски С-400.

Миналата седмица действащият ръководител на Пентагона Пат Шанахан направи подобно предупреждение, твърдейки, че покупката може да изключи Анкара от програма за строене и експлоатация на модерните изтребители Ф-35.

Шанахан каза: „Моята позиция е, че С-400 и Ф-35 са несъвместими – което означава, че те не вървят заедно. Ние искаме да намерим решение, което прави Ф-35 за стратегически партньор, критична придобивка в техните войски“. Според съобщенията Вашингтон е предложил до края на 2019 година да достави една произведена от САЩ ракетна система „Пейтриът“, при условие, че Анкара се откаже от сделката с Москва. Членовете на НАТО разкритикуваха Турция заради планираната покупка на С-400 от Русия.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via