Съобщение за бомба в английска атомна щурмова подводница

Корабостроителница в Северна Англия, която строи британските атомни подводници, беше евакуирана след съобщение за бомбена заплаха, но британският ядрен регулатор съобщи, че не е имало ядрен инцидент, предават световните агенции.

В корабостроителницата на “БАЕ системс” в Бароу-ин-Фърнес, Северозападна Англия, имаше линейки и полиция.

“Бяхме уведомени за инцидент в обекта на “БАЕ Системс” в Бароу. Инцидентът не е свързан с ядрената безопасност”, каза говорител на Бюрото за ядрена регулация.

БАЕ заяви, че намиращият се на мястото “Девъншър док комплекс” е затворен като предпазна мярка.

Според анонимен източник на местния в. “Мейл” персоналът е евакуиран след предупреждение за бомба на борда на атомна щурмова подводница клас “Астют”.

Корабостроителницата произвежда новото поколение четири подводници с балистични ракети клас “Дреднаут”, които впоследствие ще заменят плавателните съдове клас “Вангард”. “Вангард” съставляват основата на възпиращия ядрен потенциал на Обединеното кралство “Трайдент”.

Подводниците клас “Дреднаут” са дълги 153 м, имат водоизместимост от 17 200 т и разполагат с ядрен реактор Пи Дабъл Ю Ар 3.

“БАЕ системс”, “Ролс Ройс” и “Бабкок” са основните индустриални партньори в проекта “Дреднаут”, който е на стойност 31 милиарда британски лири.

Следвайте ни в социалните медии