С колко ще поскъпнат застраховките на имуществото ни (Видео)

В ефира на „Здравей, България” главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова обясни, че идеята е да се намери финансиране за нова система за превенция:

„То ще дойде отчасти от земеделците с вноски на декар и отчасти от начисления по всички имуществени застраховки”, каза Колчакова. И допълни, че първоначално скокът в цените на застраховките ще бъде 0,8%. За кола, струваща около 30 000 лева, собственикът ще трябва да плаща с 10-15 лева повече, отколкото в момента.

Ако обаче моделът заработи, той ще се оказва по-скъп всяка изминала година, защото ще трябва да се изстрелват все повече ракети, прогнозират застрахователите. И предлагат да се въведе задължително застраховане за тези, които ще имат най-сериозни облаги от превенцията.

„Ние сме „за” превенцията и приветстваме МЗХ, че е тръгнало по този път. Но тази система ще облагодетелства предимно земеделците, които по принцип не се застраховат”, каза още Колчакова.

Емилия Манолова, директор на “Анализ и стратегическо планиране” в МЗХ, увери, че предлаганата схема ще дава възможност и за защита на урбанизирани територии.

„При градушки в населените места най-големите щети се понасят от превозните средства и затова е редно собствениците им също да участват в превенцията”, каза Манолова.

Видео:

 
Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via