Русе на нокти заради среднощния трус

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер разтърси Румъния в 5:51 българско време, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът е бил на 135 км дълбочина и се е намирал на 45 км западно от град Фокшани и на 146 км северно от столицата Букурещ. Усетено е и по високите етажи в Русе.

Вратите на секциите в апартаментите сами се отвориха, а чашите вътре задрънчаха заплашително. Врати на шкафове се разтвориха и вещите започнаха да падат навън. Трусът бе усетен и от домашните любимци – кучета залаяха, а котките се опитаха да излязат от апартаментите, драскаха с нокти по вратите като попаднали в капан, пише в. “24 часа”.

Доста от русенци така и не можаха да заспят от страх до сутринта. Няма информация за пострадали и щети. Според Националния геофизичен институт на Румъния силата на земетресението е била 4,3 по Рихтер.

В Русе хората са болезнено чувствителни към всяко едно земетресение, като особено се опасяват от планината Вранча. На 4 март 1977 г. вечерта Румъния и градовете отвъд Дунав бяха разтърсени от най­-силното в историята земетресение в Югоизточна Европа, като епицентърът бе в Източните Карпати, Окръг Вранча.

Земетресението бе с магнитуд около 7,2 по скалата на Рихтер, като епицентърът му бе на дълбочина 94 км. Трусът доведе до разрушаването на над 8500 сгради и уби повече от 1600 души в Румъния и в България.

То нанесе много щети и стресна Русе, но бе усетено най-­силно в Свищов, където под руините на сградите загинаха над 100 души. Зоната Вранча е сеизмологично активна земетръсна зона, намираща се в района между Източните Карпати и Южните Карпати в Румъния, в по­-голямата си част обхващаща Вранчански окръг.

В последните над 70 години в района Вранча са генерирани четири катастрофални земетресения през годините 1940, 1977, 1986, 1990. Най­ мощно сред тях е това на 10 ноември 1940, което е било с моментен магнитуд 7.7.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via