Румен Радев се надява Турция да не се меси по никакъв начин във вътрешната ни политика

475

Апелира премиерът Бойко Борисов да повдигне именно тази тема пред Реджеп Ердоган на днешната среща, която ще се проведе в резиденцията "Евксиноград" във Варна.

"Очаквам България да не остава само в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетенията на тракийските бежанци", сподели пред журналисти държавният глава Радев, цитиран от агенция "Фокус".

„Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес“, посочи още президентът. На въпрос дали позицията, която страната ни ще отстоява по време на срещата, е била съгласувана с него, Радев отговори: „Не. Не е съгласувана, но аз съм изказал публично своите съображения“.

„Всички тези, които са в защита на българския интерес, имат моята подкрепа. Това е важна среща“, допълни още той.

Във връзка с предстоящата среща на между него и турския президент Ердоган, в рамките на срещата на НАТО, държавният глава коментира: „Отговорих на г-н Ердоган за неговото предложение да направим тази среща в рамките на срещата на върха на НАТО през юли месец. Надявам се той да приеме това предложение. Разбира се, темата ще бъде нашите двустранни отношения“.

Президентът декларира, че със сигурност ще постави въпроса за тракийските бежанци на срещата си с Ердоган.

"Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който не трябва да забравяме. Разрушенията и заграбени домове не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата за справедливост. От семействата на бежанците израснаха нови поколения. Вие сте тук и продължавате да бъдете обединени в тракийските дружества, които пазят традициите и благородния завет - "Не забравяй, но не отмъщавай", заяви Радев в речта си на тържественото поклонение пред Паметника на Одринската епопея в София.

Още статии в тази категория