fbpx

Регистрираха първи случай на морбили във Варна

1 021

Във Варна е регистриран първи случай на морбили.

Заболялата е жена на 40-годишна възраст. Информацията за нея е постъпила вчера от Инфекциозна клиника към Университетска болница ”Света Марина” в града, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Жената се е разболяла след ски ваканция в Банско, съобщи Дарик. Именно от област Благоевград започна вълната от заразени в България тази зима.

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст, напомнят от РЗИ.

Здравните власти отново призовават родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна.

Всеки гражданин на възраст над 18 години, който не е наясно със своя имунизационен статус спрямо морбили, може да го узнае чрез изследване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) срещу морбили. Това може да бъде направено в немалко от лабораториите във Варна. При отрицателен титър или желание за имунизация/реимунизация, ваксината може да бъде поставена от общопрактикуващия лекар на всеки и в имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, като биопродукта трябва да бъде закупен предварително от аптечната мрежа чрез заявка. Ваксината е въведена след 1969 г. Хората родени преди това могат да имат имунитет само, ако са преболедували от морбили.

Не пропускайте да харесате страничката Варна / Varna

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...