Реджеп Ердоган: Огорчен съм от думите на Доналд Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че се е почувствал огорчен от туита на президента на САЩ Доналд Тръмп, в който той заплаши да съсипе икономически Турция, ако тя нападне сирийските кюрди, предаде турската частна телевизия НТВ.

“Някои послания през личния профил на г-н Тръмп в социална медия огорчиха мен и колегите ми”, заяви президентът на Турция в изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието. Ердоган посочи, че е обсъдил тази тема в телефонния си разговор с Тръмп. По думите му по време на разговора той е заявил пред американския си колега, че за разлика от Турция, която по думите му, приема с отворени обятия всички религиозни и етнически групи в Сирия, ПКК потиска всички, които не спадат към тях. Това, както посочи турският лидер, е документирано, а документите са били изпратени на съветниците на Тръмп.

Анкара разглежда сирийската кюрдска милиция като една и съща организация с Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава, отнела живота на близо 40 хиляди души. По този въпрос тя има разногласия със САЩ, които макар да признават ПКК за терористична групировка, я разграничават от кюрдските бойци, техен партньор в Сирия в борбата срещу “Ислямска държава”.

“Президентът на САЩ отново потвърди изтеглянето на американските сили от Сирия в телефонния ни разговор и решихме да продължим двустранните контакти по всички въпроси, засягащи Сирия, включително за зона за сигурност, която да бъде създадена от Турция по границата”, каза още Ердоган. Президентът заяви също, че Турция е нанесла сериозен удар на ПКК в района на град Африн в Сирия и добави, че страната ще предприеме скоро действия и за прочистване на терористите на изток от река Ефрат.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via