Разбра се защо е бил убит саудитският журналист Джамал Хашоги

Британските разузнавателни служби са знаели, че саудитският журналист Джамал Хашоги е мишена на саудитските власти, предаде The Sunday Express. Дисидентът беше убит по брутален начин на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Хашоги е бил убит, защото е планирал да разкрие информация, и то в детайли, за използването на химическо оръжие от страна на Саудитска Арабия в Йемен. Изданието цитира неназован източник от британското разузнаване, според когото заповедта за покушението срещу Хашоги е дадена от член на кралския кръг в Рияд.

Британските разузнавателни служби са получили тази информация още през месец септември, близо три седмици преди убийството. Според информацията на разузнаването саудитците са планирали да заловят Хашоги и да го върнат в Саудитска Арабия. Източникът разкрива, че човек от „кралския кръг“ в Рияд е дал заповедта, но няма информация за директна връзка с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Британската разузнавателна служба МИ6 е призовала саудитските си колеги да отменят мисията по залавянето на Хашоги, но искането им е било игнорирано. В Лондон на 1 октомври са разбрали, че специална група от Рияд е отишла в Истанбул, като целта е била ясна. Според разпространената информация първоначалната цел е била Хашоги да бъде заловен и отведен в Саудитска Арабия, но убийството също е било сред вариантите на действие.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via