Радостта от обувките

Всяка обувка разказва история…

Носим сърцата си на ходилата си.

“Обувките са най-добрият индикатор за това как се чувстват хората”, казва Джон Суън, историк на обувки, базиран в Нортхемптън, Англия.

Всяка обувка разказва история. Обувките говорят за статута, пола, етническия произход, религията, професията и политиката (руският писател Максим Горки каза, че силният чифт ботуши “ще бъде по-голяма услуга за крайния триумф на социализма, отколкото … черни очи”).

Висок ток

– Никога няма да се продаде в Лондон – въздъхва Маноло Бланик, хващайки обувка от естествена кожа и коприна.

– Британците, правата на животните, забраната за лов, всичко това е лудост. Възмущава се той. Изглеждайки наранен.

– Няма да купуват тези обувки, но ще ядат зайци и бедни животни като тях.

Политически правилно или не, на лице е непреодолимо желание да притежавате тези обувки.

Това са високите токчета на Маноло Бланк, а за повече от 30 години Бланк създава обувки, които са аксесоар към приказка: обувки, изработени от кристали, пера, пайети, копчета, мъниста, вериги, ленти , копринен брокат, парчета от корали, дантела, кожа (от отглеждани в стопанство животни, добавя той), алигатор, щраус – всичко, може би дори и от грива на еднорог.

Бланик е самият rara avis – екзотично колибри. Той говори с удивителни думи. Той никога няма да спре да се развива. Скача от стола в кабинета си със крила в гълъбово сиво директно на Кралския път – птица засияла от корицата.

Той възкликва, ентусиаст – той е всичко процъфтява, рококо жестове, изискани маниери; невероятно елегантност, идеално поддържана сребърна коса, изплетена назад. Има костюм, пурпурно-жълто-бяла плетена вратовръзка, излизаща от ръкава му синя памучна риза с червена крокодилска лента, прикрепена към златен швейцарски часовник. Обувките са с размер 42 1/2 кедрови оксфорди, направени за него в неговата фабрика в Милано.

“Обличам се като банкер”, казва той, когато го питат дали костюмът е поръчков. (Той е.)

Историята е разказвана и по-рано, “но” – той сви рамене – “това е единствената история, която имам”. След като изучава изкуството и литературата в Женева, Бланк се влюбва в модната тълпа в Ню Йорк и се среща с легендарния редактор на Vogue Диана Вреланд. Вреланд погледнала скиците му. Направете аксесоарите – му казва тя странно. И той ги прави. “Маноло” е обувката от “Сексът и градът” (в един епизод Кари осъзна, че можеше да  направи авансово плащане на апартамент в Ню Йорк спарите, които е похарчила за обувки).

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via