Пуснаха на свобода жените, които хвърлиха бебе от 7-я етаж

Окръжният съд в Перник промени мярката за неотклонение на 46-годишната Ваня Тодорова и 21-годишната й дъщеря Симона Иванова, които са обвинени за предумишленото убийство на новороденото бебе на младата жена.

Магистратите решиха да им наложат най-леката мярка “подписка”. Досега двете жени бяха под домашен арест. Съдът обаче прецени, че безспорно липсват данни подсъдимите да се укрият или да извършат друго престъпление. Освен това най-леката мярка ще даде възможност на Ваня Тодорова да започне работа, за да помага в издръжката на семейството, което живее в квартал “Тева”.

Така майката и дъщерята, които изхвърлиха новороденото момченце на Симона през балкона на седмия етаж, ще чакат на свобода старта на делото. Справка в Окръжния съд в миньорския град показа, че процесът ще започне на 15 ноември, информира Dir.bg.

Жестокото убийство бе извършено на 13 август 2017 година в Перник. Майката и дъщерята живеели в апартамент на седмия етаж в блок в комплекс “Тева” в миньорския град заедно с брата на Ваня, страдащ от психично заболяване, и майка им.

В края на 2016 г. 20-годишната тогава Симона се усъмнила, че е бременна. Направила си тест, който дал положителен резултат. Момичето казало само на майка си – 45-годишната Ваня Тодорова. Двете изпитвали страх от реакцията на бабата на Симона, поради което решили да скрият бременността от своите близки и от съседите и да умъртвят детето след раждането му. През следващите месеци Симона успешно скривала бременността си, въпреки напредването й, като не търсила медицински грижи и помощ за проследяването й.

На бабата направило впечатление, че внучката й е наедряла, особено в областта на корема, но тъй като последната рядко излизала от вкъщи и нямала приятели, не допускала, че причината за това е бременност. Дори на поставен от нея въпрос под формата на шега в тази насока, майката и дъщерята категорично отрекли такава възможност.

Привечер на 13.08.2017 г. всички обитаващи жилището били у дома. Около 19 ч., докато била в кухнята, Симона усетила болка в корема и споделила това на майка си. Бременната жена влязла в едно от санитарните помещения, където останала около двадесет минути. През това време тя родила момченце, след което повикала майка си.

Симона показала новороденото на Ваня, което мърдало, с думите “махни го, изхвърли го”. 45-годишната жена взела бебето и го поставила в пластмасова кофичка, освен това почистила следите от раждането в тоалетната, за да не разберат близките им.

Симона излязла на терасата, огледала навън и като се уверила, че няма хора, казала на майка си да изхвърли детето, след което отишла до вратата на кухнята. Ваня се приближила до терасата и изхвърлила детето навън, заедно с плацентата и кърпичките, с които почиствала следите.

Новороденото паднало от терасата на седмия етаж в затревена площ на междублоковото пространство. Същата вечер майка и дъщеря не разговаряли за това и държанието им по никакъв начин не издавало стореното от тях пред останалите обитатели на жилището, които през цялото време се намирали в друга стая и нищо не разбрали. По-късно двете жени легнали да спят.

Междувременно около 19:45 ч. жена, живуща в съседния блок, забелязала от терасата две едри кучета да душат около тялото на изхвърленото новородено, за което първоначално предположила, че е кукла. Тя споделила за видяното със съпруга си, който отишъл да провери.

На място мъжът установил, че това е новородено дете, без признаци на живот. Той веднага подал сигнал на тел. 112.

От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза е установено, че момченцето живяло около пет-десет минути, родено е зряло и жизнеспособно. Смъртта му е настъпила бързо, била е неизбежна и се дължи на съчетана черепно-мозъчна и коремна травма и счупване на двете бедрени кости и гръден прешлен.

Ако майката и дъщерята бъдат признати за виновни, те може да получат доживотен затвор.

Следвайте ни в социалните медии