Пускат ферибот Бургас – Истанбул

“Скоро ще е възможно да се пътува от по линията Бургас – Истанбул с ферибот”, заяви генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе в отговор на въпрос на Actualno.com как страната му ще се справя с туристическия поток заради срива на лирата.

Темата е била обсъдена с кмета на града, представители на пристанището и консула. Пътуването отнема три часа, като се избягва трафикът и чакането на гранични пунктове. Турските авиолинии също се интересуват от въпроса с алтернативното пътуване, но за съжаление нямат достатъчно самолети, с които да осъществят въздушна линия Бургас-Чорлу. Летището в турския град, както и бургаското, са в състояние да извършват международни полети и тази идея е на дневен ред.Иньонтепе засегна и темата за това какво е „Инициативната и хуманитарна външна политика на Република Турция“. Става въпрос най-вече за средствата, които страната е отпуснала за сирийските бежанци, които възлизат на 31 милиарда долара. Те са дадени само от Анкара, без да се имат в предвид парите от различни европейски държави и фондове, както и от ООН, които са около 10 %. Според консула, по този начин неговата страна е помогнала на Европа и в частност на България, като ги е предпазила от огромния бежански поток. По негови думи, в момента 3,5 милиона сирийски граждани пребивават в Турция, като държавата обслужва всички техни нужди – подслон, храна, медицинска помощ, образование за децата и др.

Генералният консул на Република Турция отговори на въпроси на журналисти и по темата за правата на човека и доколко се спазват те след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 година. „Турция е правова държава и се спазва върховенството на закона. Твърденията за накърняване на човешките права се разследват, а виновните се наказват“, отговори консулът.Нурай Иньонтепе сподели, че е доволен от факта, че преподаватели от неговата страна помагат при обучението на наши кадри в областта на туризма. Това се случва във Варна и е реализирано заедно с търговската камара в града.”Ако Бургас осигури на нашите специалисти условия за живот, те ще дойдат и тук”, сигурен е консулът. Той настоява да се разсеят предразсъдъците на българите по отношение на Турция и кани всички да посещават неговата страна. Същият апел отправя и към своите сънародници, за които Бургас е предпочитано място за туризъм. Мед, калкан, домати и разбира се, плажът на града, са сред приоритетите на комшиите.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via