Птицата, която може да лети десет месеца, без да каца

Това е малка птица с тегло 35-40 грама, но може да се задържи във въздуха без почивка в продължение на месеци, пише ВВС.

Черният бързолет е разпространен в цяла Европа и дори в Китай и е „екстремен мигрант“, казва Андерс Хеденстрьом, изследовател от университета в Лунд (Швеция). Птицата с кафяв цвят и форма на хаванска пура прекарва 99% от времето си в небето.

Там тя може да се храни с насекоми и дори да събира малки пера за гнездата си. „Правят всичко във въздуха с изключение на мътенето на яйцата“, казва Хеденстрьом и допълва, че това се дължи на крилата с формата на полумесец и аеродинамичното тяло на птицата.

От 1960 г. орнитолозите правеха различни предположения относно способността на птицата да се задържа във въздуха дълго време, но нямаха технологията, за да го докажат. Сега обаче Неденстрьом и екипът му проследили група черни бързолети по време на миграцията им, за да проучат по-добре навиците им.

Учените поставили миниатюрни електронни устройства върху птиците, за да събират данни и при завръщането от околосветското им пътешествие (птиците стигнали до Западна Африка и се върнали в Швеция) анализирали информацията от 19 пернати.

„Три от тях буквално изобщо не бяха кацали“, казва Хеденстрьом, който публикувал резултатите в списание Current Biology. Останалите изследвани птици кацали в редки случаи през нощта, но по време на пътуването си прекарали 99% от времето във въздуха.

Черните бързолети се държат така в десетте месеца от годината, в които не мътят яйцата си. В тези месеци те летят до Африка и се завръщат. Други учени засекли сходно поведение при алпийския бързолет и при други видове птици.
Миниатюрни устройства

Как разбират учените дали птиците са във въздуха през цялото време? „Не знаем дали спят. Голяма част от животните се нуждаят от малко сън“, казва Хеденстрьом. Той смята, че е възможно бързолетите да почиват при залез слънце и рано сутринта, когато се намират на голяма височина и след това се оставят на бавно падане със спираловидни движения.

Други изследвания с птици от вида великолепна фрегата в Германия показали, че те могат да спят, докато летят. За да разберат дали това важи и за бързолетите, учените трябвало да проследят мозъчната дейност на птиците.

Една от възможните причини птиците да не слизат на земята са малките им крака, които ги правят лесна жертва на грабливите птици, казва Хеденстрьом. Подобни изследвания днес са възможни благодарение на малки устройства, които тежат малко над един грам. Поради това птиците могат да ги пренасят лесно, което преди това беше невъзможно.

Устройствата съдържат акселерометър, който регистрира движението, и светлинен сензор, с които учените могат да определят позицията на животното, докато се движи.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via