Психология на педофила: защо някои хора изпитват сексуално привличане към деца?

Когато научават, че съм работила към полицията в Австралия и Великобритания за идентифициране на сексуалните насилници, чиито жертви са деца, хората ме питат по какво можем да разпознаем един  педофил, пише Ксанти Малет, преподавател по криминология в Университета на Ню Инглънд, Австралия за The Conversation.

Едно нещо мога ви кажа със сигурност – педофилите нямат рога и копита. Те изглеждат като мен и вас. С една ключова разлика: изпитват сексуално привличане към деца.

Какво е педофил?

Педофил (според дефиницията на петия Диагностичен и статистически справочник на психичните заболявания) e индивид, който е сексуално привлечен предимно или само към деца в предпубертетна възраст, в повечето случаи на възраст по-малко от 13 години.

Има различни класификации за другите типове педофилия в зависимост от степента на развитие, към която е привлечен възрастният. „Хебефили“ са тези, които изпитват привличане към деца на прага на пубертета, а „ефебофили“ – индивиди, които изпитват привличане към малолетни, които са достигнали полова зрялост.

Не всички педофили извършват сексуално посегателство над деца, и не всички, които извършват сексуално посегателство над деца, са педофили. Понякога сексуалните насилници се възползват от възможността – детето се явява сексуален заместител на липсващ възрастен или насилието е плод на нуждата да доминираш и контролираш друго човешко същество.

И така, за да не мътим водите твърде много, тук ще говоря само за онези, които изпитват привличане към деца – сексуалните престъпници, чиито преференциални жертви са деца.

Как стигат до децата?

Около 90% от децата, пострадали от сексуално насилие, са били жертва на човек, когото познават.

Част от останалите 10% са жертви на търговия с хора, при което децата се купуват и продават за пари. Това влезе в светлината на прожекторите наскоро, когато излезе информация, че мъж от Мелбърн е пътувал до Лос Анджелис, за да купи шестгодишно момче за секс.

За жалост това не е единичен случай. От INTERPOL отбелязват, че нараства броят на хората, които пътуват, за да насилват сексуално деца – явление, известно като „детски секс туризъм“.

Секс туризмът се превърна в бич на 21 век, като резултат от все по-достъпния и евтин транспорт. Много хора не вярват, че ще властите ще ги хванат, ако пътуват, най-често към развиващи се страни, за да насилват деца, или че местните закони (в случая австралийските), не важат в чужбина. Грешка. Всеки гражданин на страната, който върши престъпления с деца в чужбина, ще бъде изправен пред същите обвинения, както и на местна почва. Полицията е наясно с тази активност.

Има ли вероятност да го извършат отново?

Когато става дума за сексуалните насилници с преференциални жертви деца, част от тях дори не осъзнават, че правят нещо лошо. Те искрено вярват, че това, което показват, е „любов“.

Колкото и шокиращо да звучи, именно това ми каза един сериен сексуален насилник като причина за неговите посегателства. Той осъзнава, че обществото смята това, което той прави, за погрешно, но не разбира защо е така.

Рецидивите при педофилите, извършили посегателство над деца, са високи. Около 17 процента от насилниците са повторили деянието в рамките на две години. Тези, които искрено вярват, че не причиняват зло на децата чрез сексуалния контакт, е много малко вероятно да бъдат рехабилитирани.

Властите са мислили за „химическа кастрация“ – медикаменти, които намаляват сексуалното желание, като задължителна за осъдените педофили в Австралия. Тази опция засега е доброволна за извършителите и е известно, че не работи. Често те са водени не само от сексуалното желание, а и от желанието да контролират и доминират.

И така, защо хората посягат на деца?

Има редица възможни причини.

Някои, които са били сексуално малтретирани като деца, се превръщат в насилници, когато пораснат. Изследванията показват, че между 33 и 75 процента от жертвите на сексуално насилие като деца, по-късно сами стават извършители. Практически тази информация означава, че предотвратяването на сексуалния тормоз над деца ще намали мащабите му в бъдеще.

Втората група са тези, които не са били сексуално малтретирани като деца, но намират децата за сексуално привлекателни. Изследвания показват, че за това може да има биологична причина – данни, публикувани в научното издание Biology Letters сочат, че мозъците на педофилите са едва ли не програмирани да регистрират детските лица като привлекателни.

Подобряването на разбирането за това, което се случва в мозъка, може да ни помогне поне да идентифицираме хората, които проявяват сексуален интерес към деца, макар и не тези, които са готови да действат на основата на тези пориви.

Колко са педофилите в света?

Няма информация за това колко хора в света изпитват сексуално привличане към деца. Това може донякъде да се проследи по броя заловените в достъп до детска порнография или в някой от нарастващия брой сайтове, създадени за улеснение на сексуални насилници от всякакъв тип.

Най-обща идея може да ни даде статистиката на INTERPOL от тяхното съдействие с полицейските сили по цял свят за залавянето на повече от 4 хиляди души с материали, в които има сексуален тормоз над деца.

Трудно е да се определи броят на педофилите в света, защото повечето хора не биха признали, ако имат сексуален интерес към деца. Едно клинично изследване предполага около 2 процента от група добраволци, мъже от Европа.

Има надежда клиничните изследвания да могат да откриват подобни наклонности чрез анализ на мозъчната функция. Да се надяваме, че един ден, разбирайки причината за тези наклонности по-добре, ще можем по-успешно да прекъснем този цикъл на насилие.

Източник: Obekti.bg

 

Следвайте ни в социалните медии