Протестни действия обявиха редица аптеки в страна

Символични протестни действия обявиха редица аптеки в страна.

Причината – финансова тежест от редица нововъведения, едно от които Европейската директива за верифициране на лекарствата. По силата ѝ до 6 месеца всяка аптека у нас ще трябва да разполага с четец и специален софтуер, с което да верифицира лекарството, което продава на пациента. Според здравните власти за повечето аптеки новата платформа ще струва около 150 лева, но за аптеките, които не разполагат с компютър и интернет, разходът по въвеждането на системата би могъл да надхвърли и 1500 лева.

Пред Дарик Антон Вълев от Камарата на фармацевтите обясни, че новата мярка няма да подпомогне борбата с фалшивите лекарства, а ще защити интереса на фирмите, производители.

„Току-що ми се обадиха от Варна, че една единствена аптека в една община ще затвори. Истината е, че към текущия момент в България аптеките работят с марж около 8%, колкото един супермаркет. Ние нямаме нищо общо по регулация в България с колегите си в Румъния, Словакия, пък да не говорим за Франция, Германия, където колегите взимат около четири до пет пъти повече приход. В момента сме в символичен протест, очакваме от министър Ананиев среща следващата седмица, защото наистина колегите вече не издържат“, посочи Вълев.

„Проблемът е, че така се натрупаха изключително много чисто бюрократични и административни свръхрегулации, които са свързани в това как работи фармацевтът, все едно този фармацевт е най-големият мошеник на земята, а едновременно с това държавата по никакъв начин не защитава пациента от това, че например никакви мерки не се взимат срещу нелегалната търговия с лекарства, търговията по интернет, за това, че може да си купите, каквото ви дойде на ум, ако влезете в сайт за продажба. А има натиск върху аптеки, а и досега в България нито една фалшива опаковка не е намирана последните пет години“, допълни той.

По думите му, не е проблемът самата верификация, според него проблемът е, „че това е поредната система, в която някой в момента казва, че се създава една нова система, която по никакъв начин не гарантира сигурността на пациента, чрез която да се защити интересът на фирмите“, каза още Вълев.

„Казва се, че това било в интерес на пациента и заради това трябвало аптеките да платят, като се оборудват, инсталират, чекират и всичко това без пари. Тези аптеки, съгласно договора на ЕС, са основата на икономиката на ЕС. Как пък не?! Нищо такова в България не се случва“.

Следвайте ни в социалните медии