Прочистване на бежанци ли? Племенник на бивш депутат – пребит!

29-годишният мъж продавал гевреци около джамията "Баня Башъ"

6 месеца ходене по мъки в болниците и травми за цял живот е равносметката за български турчин, който продава гевреци около столичната джамия “Баня Башъ”. Той е пребит по погрешка, защото заприличал на арабин на трима млади мъже, които прочиствали центъра на София от чужденци.

4 г. след побоя делото още е на първа инстанция, а обвинения за ксенофобия срещу подсъдимите няма.

През 2013 г. Георги Димитров-Метин (29 г.) живее с любимата си Минка Михайлова в мазето на хостел “Вени” на столичната ул. “Цар Самуил”. Двамата нямат брак. Метин издържа себе си, Минка и дъщеря ий Преслава, която е ученичка, като продава гевреци. За да си намери работата, мъжът моли за помощ чичо си – бившия вече депутат от ДПС Щерю Щерев.

На 9 ноември 2013 г. около 20 часа Метин се прибира към хостела, който през последните години се е превърнал в приют за мигранти. На ъгъла на ул. “Цар Самуил” и “Пиротска” среща по случайност трима млади мъже, родени след 1980 г. – Момчил Милчов, Джоно Младенов и Иво Тилков.

Те са заедно през целия ден, обядват в ресторант на Женския пазар, пият и алкохол. Без каквато и да е причина тримата се нахвърлят върху Метин. Бият го с ръце, ритат го в главата. Тилков го удря и с телескопична палка. Метин се отбранява, но пада безпомощен на тротоара и нападателите продължават да го бият, пише в обвинителния акт прокурор Детелина Йотова.

Пряк очевидец на кървавата разпра става жена на име Адела Димитрова, разказва “24 часа”.

“Чаках приятеля си, той работеше в хотел “Света София”. Метин вървеше с пазарска чанта и носеше 2 кафета, когато тримата подсъдими го нападнаха”, разказва пред Софийския градски съд Адела. Тя изкрещява на биячите да спрат. Те се отдръпват, но след малко се връщат.

“Мастио, ела тук, защо се криеш”, викат те на Адела, която тича към “Света София” и набира тел. 112. Агресията на тримата не стихва и те започват да блъскат по вратата на хотела. През това време по ул. “Пиротска” минава мъж на път за работа. Забелязва, че Метин лежи в локва кръв и хърка, и звъни на МВР.

“Ти ли си най-милостив, ти ли си най-снизходителен”, обръщат се към него подсъдимите. Той също бяга към бул. “Христо Ботев”, съзира патрулка и разказва за случилото си. Според свидетелите полицията хваща 2-ма от биячите на бул. “Тодор Александров”.

Медицинските експертизи по делото показват, че Метин има тежка черепно-мозъчна и лицева травма, контузии по челото, кръвоизлив в мозъка и счупване на носа. Приет е във ВМА, лежи там 6 месеца.

След побоя над Метин тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров казва, че Милчов, Младенов и Тилков са скинари. Един от тях при арестите признава: “Май нещо сбъркахме човека…”

През 2014 г. прокурор Детелина Йотова изправя пред съда биячите за опит за убийство по хулигански подбуди. Твърди, че престъплението е останало недовършено заради светкавичната реакция на Бърза помощ.

Според юристи при побои с расистки или ксенофобски подбуди прокуратурата предпочита да ги квалифицира като хулигански. Причината – хулиганските подбуди се доказват по-лесно, а наказанието не се променя.

Три години след старта на делото то започва наново, тъй като съдебен заседател се оттегля по болест. Метин и адвокатите му Калина Славкова и Лидия Георгиева искат 200 хил. лв. обезщетение от подсъдимите за кръвопролитието.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via