fbpx

Пробутват ни испанско свинско за българско

1 437

Свинските парадокси от последните дни се пренесоха и в търговската мрежа. В хранителната верига Билла пуснаха свинско месо с двусмислен етикет, който определено е заблуждаващ за потребителя. С големи букви привлича надпис „Българска ферма“, който е на фона на трикольора, както и друг надпис: Гарантиран 100% български произход.

С по-ситни букви на същия етикет е отбелязано, че животното е отгледано и заклано в Испания. Име и контакт с производителя не е посочен, а само пощенски адрес в Перник – ул. „Св. Кирил и Методий“ 29.

От Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ коментираха за „Марица“, че това е нарушение на Регламент на ЕС 1169/2011, който предоставя информация за храните на потребителите. В случая е налице заблуждаваща информация, за която предстои проверка.

По заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев инспекторите трябвало да съставят актове при всякакви нарушения, а не да дават предписания. Опитът на редовите служители обаче показвал, че щом има нарушение на регламент, в повечето случаи актът падал в съда, а нарушителят излизал чист.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x