Предлагат 17-годишните да могат да шофират без книжка, но с придружител

Шофьорите без книжка да излязат на пътя. Идеята е на Министерството на транспорта и МВР.

Целта е кандидат-водачите да натрупат повече часове зад волана, преди да получат свидетелство за управление. Така, ако предложението се приеме, още на 17 години шофирането ще е разрешено.

36-годишната Роза, която в момента кара курсове за шофьорска книжка, казва, че не е закъсняла, а узряла да седне зад волана.

Затова и не разбира идеята още на 17 г. всеки, който е минал успешно през курс и е изкарал вътрешни изпити по теория и практика, да може да шофира законно с временна книжка.

“Целта е да се подготвят по-добре водачите на пътищата”, аргументира идеята Дамян Войновски от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” пред NOVA.

За непълнолетните шофьори ще има ограничения, уточни той. “Да се движи в определена част на денонощието, при определена скорост, да не може да вози пътници”, обясни Войновски.

Кандидат-водачите задължително ще трябва да са и с придружители в колата. “При всички случаи трябва да има изисквания към придружителя”, обясни Войновски.

За придружителите също ще има изисквания, но какви – тепърва ще се решава. Автоинструкторите обаче са категорични – да учиш е професия. “Придружителят може да е на 70 години. И преди 50 години да е взел книжка, а законът се е изменил оттогава 80 пъти.

И той вече не познава знаците”, коментира Йонко Иванов от Асоциация на преподавателите по авто-мото подготовка.

При евентуални произшествия – отговорността ще носят и непълнолетните шофьори, и придружителят им.

От произшествията ще зависи дали временната книжка ще стане постоянна. Ако през едногодишния период кандидат-водачът не е имал сериозни произшествия, то на 18 години ще трябва да се яви на изпит. За постоянно свидетелство.

Ако пък книжката се изкарва след пълнолетие, шофирането с придружител ще бъде по желателно, а не задължително.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via