Правилно ли е да възнаградят бежанеца, спасил дете с френско гражданство?

Видеото, заснето от случайни минувачи, отведе Мамуду Гасама право в Елисейския дворец, където президентът Макрон му обеща бързо да получи френско гражданство и работа в пожарната служба, стана ясно след срещата.

“Всички документи ще бъдат уредени”, увери държавният глава..

Държавният глава даде ясно да се разбере, че това не се отнася до всички малийски сънародници на Гасама, които и занапред са заплашени от репатриране. Но образцовата постъпка, която милиони хора видяха благодарение на заснетото видео, била достатъчно оправдание за такова необичайно решение.

Посланието на Макрон: за да останете тук, трябва да го заслужите.

Кой няма да се възхити от храбрата постъпка на Мамуду Гасама от Мали, който светкавично се изкатери по фасадата до четвъртия етаж на парижка сграда, за да спаси едно дете, докато всички останали просто зяпаха?

Видео:

 

Това няма нищо общо с правото на политическо убежище – защото за получаване на убежище трябва да е налице политическо преследване.Случаят “Гасама” се разиграва по-скоро по правилата в онези приемащи мигранти държави, които се водят от собствените си нужди и подлагат кандидатите на внимателна проверка, преди да решат кой има право да остане. 

И единият, и другият път към натурализация си имат основание.

А за онези, които нямат право на политическо убежище, все пак може да се намери някакъв начин да останат легално в съответната страна. Но този начин, тези специални обстоятелства трябва да бъдат уредени.Това е главният въпрос – и неговото решаване не бива да се предоставя нито на случайността, нито на президентското великодушие.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via