fbpx

Правилната техника за медитация на вниманието

3 118

Внимателност или пълно съзнание като психологическа концепция е концентрацията на внимание и съзнание, основани на концепцията за съзнателност или пълно съзнание на будистката медитация.

За мнозина може да звучи малко сложно, но истината е, че не е така. Практикуването помага много в това, че тялото и умът ни са в пълен баланс. Ние ще препоръчаме някои упражнения, които можете да правите у дома!

Упражнение 1: Една минута внимателност

Това е лесно упражнение, което можете да правите по всяко време на деня. Целта е да насочите цялото си внимание към дишането си за една минута. Оставете очите си отворени, дишайте с корема, вместо с гърдите си и се опитайте да дишате през носа и през устата си. Съсредоточете се върху звука и ритъма на дишане. Подгответе се за ума да се скитат (защото ще) и ще трябва да се стремите да обърнете внимание на целта всеки път, когато това се случи. Можете да извършите това упражнение толкова пъти, колкото искате, тъй като ви помага да възстановите ума, постигнете яснота и мир. Това упражнение е фундаменталната основа на правилната техника за медитация на вниманието.

Упражнение 2: Съзнателно наблюдение

Изберете обект. Всеки ежедневен предмет: чаша кафе, писалка … Сега го оставете напълно да погълне цялото ви внимание. Само го гледай. Осъзнаването на това, което наблюдавате, ви дава усещане за „будност“. Наблюдавайте как умът се освобождава от мисли и се фокусира върху настоящия момент. Това е нещо тънко, но мощно. Можете също така да практикувате съзнателно наблюдение с ушите вместо с очите. Понякога слушането е много по-мощно от гледането.

Упражнение 3: До 10

Това упражнение е просто вариант на упражнение 1. В този случай, вместо да се фокусирате върху дишането, затворете очи и се съсредоточете върху бавното броене до 10. Ако загубите концентрация във всеки случай, трябва да започнете с номера 1.

Както можете да видите, не е необходимо да отидете на място, където да практикувате, а упражненията ще бъдат от голяма полза.

Не забравяйте да споделите тази публикация, можете също да ни подкрепите с Like и да оставите коментар. Благодарим Ви!

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x