Почина композиторът Марин Вълчанов

На 68 години внезапно почина проф. Марин Вълчанов, композитор, инструменталист и дългогодишен преподавател по фагот в Националната музикална академия.

Той беше един от съвременните български композитори, чиито произведения звучат в различни страни от Европа, Азия, Северна и Латинска Америка.

Поклонението ще се състои на 30 октомври, понеделник, от 14 ч. в църквата “Света София”, информира БНТ.

Проф. Марин Вълчанов завършва БДК (дн. ДМА “Проф. П. Владигеров”) с фагот при проф. Хр. Прошков през 1973 г. От 1973 г. учи композиция при проф. П. Стоянов, а по-късно при проф. Л. Николов. От 1971 г. работи в СО на БНР като солист-водач на група. От 1977 г. е преподавател в ДМА. От 1989 г. е удостоен със званието доцент, а от 1998 г. е професор по фагот. Лауреат е на Шестия национален конкурс за певци и инструменталисти (1974 г.).

Проф. Марин Вълчанов развива активна концертна дейност у нас и в чужбина като солист и камерен изпълнител. Постоянно е участието му в Академичния духов квинтет от водещите професори по духови инструменти в ДМА, с който реализира богат репертоар, включително и посветени на състава съвременни български композиции. Води майсторски класове в Германия, Франция, Япония, Турция, Чехия, Люксембург, Италия, Алжир и др.

В периода 2006-2009 г. е заемал длъжността зам.декан на инструменталния отдел в НМА „проф. Панчо Владигеров“, а в момента е завеждащ катедра в НМА.

Той е автор на 2 камерни опери; оркестрова музика; произведения за соло инструмент и различни камерни ансамбли, които са репертоарни за редица известни български инструменталисти; песни, филмова музика и др.

Предпочитани от редица известни изпълнители са неговите камерно-инструментални творби. Композициите му са звучали в Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка. Има участия в “Дни на българската култура” в Германия (1988 г.) и др. Има издадени произведения във Франция, Испания и САЩ.

Източник: fakti.bg

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via