fbpx

По-строго законодателство на социалните медии

Това става в момент, когато се обръща по-голямо внимание на защитата на данните след избухналото възмущение от начина, по който Фейсбук борави с данните.

Европейският съюз планира да прилага по-строго законодателство за защита на потребителите по отношение на социалните медии и имейл доставчиците като Фейсбук и Джимейл, предаде Ройтерс.

Съгласно проектопредложението властите биха могли да налагат глоби от най-малко 4 процента от оборота. В момента органите за защита на потребителите в ЕС могат да налагат единствено малки глоби, а някои въобще нямат правомощия да санкционират компании за нарушаване на законодателството в тази област.

Това е нов пример за по-строги правила в ЕС за технологичните гиганти след съобщенията, че политическата консултантска фирма „Кембридж аналитика“ е злоупотребила с данните на 50 милиона потребители на Фейсбук в опит да повлияе върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Предложението предвижда да се разшири прилагането на законодателството на ЕС за защита на потребителите, обхващайки „безплатни“ цифрови услуги, за които потребителите предоставят свои лични данни, вместо да плащат пари – като съхраняването на данни в облак, социалните медии и електронните пощи.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x