Плащаме за детски храни със 112 лева повече, отколкото в Германия

Христина Димитрова е изчислила, че заради двойния стандарт и разликите в цените у нас и в Европа плащаме само за детски храни със 112 лева повече, отколкото в Германия, например. Тя се надява с внасянето на петицията по казуса в Брюксел и след гласуването и приемането на някакви законови рамки двойният стандарт да спре.

„Комисията за защита на потребителите започва нов проект за подпомагане процеса на бързото приемане на постановките в законодателството за двойния стандарт на храните в ЕС, а именно жестоко санкциониране при нелоялни практики“. Това каза в „Тази сутрин“ председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Новото изследване обхваща 5 групи храни – макаронени изделия, зеленчуци, зехтин, консерви. За първи път са включени и спиртните напитки.

Маргаритов призна, че двоен стандарт има и затова България е сред държавите с конкретни мерки за справяне с този проблем.

„Наистина искаме да идентифицираме мащабите на „бедствието“. Проектът е на стойност около 180 000 евро. 18 месеца ще продължи изследването. Фокусирали сме в близки до нас страни, но ще купуваме храни и от Германия, например“, обясни Маргаритов.

Първите стъпки след внасянето на петицията са направени, каза Мариана Кукушева от „Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите“ у нас. Тя обясни, че се предвижат санкции за нелоялните практики в размер на 4% от годишния оборот или 10 милиона евро.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via