Плащаме до 22 ст. за теглене от банкомат

Банките взимат такса от 2,14 лв. за автоматично плащане на ток и вода

Таксите за теглене от банкомат на банката, която е издала дебитната карта, ще паднат до 22 ст. от 1 февруари.

Дотогава банките трябва да изпълнят новите изисквания за въвеждане на „приемливи такси“ за най-често използваните операции по платежните сметки на граждани. Така таксата за теглене от банкомат на друга банка ще трябва да бъде до 89 ст.

До февруари 2017 г. банките трябва да предложат на гражданите платежни сметки за основни операции като откриване и закриване на сметка, внасяне и теглене на пари в брой (включително с карта от банкомат), плащане с банкови карти (и в интернет), кредитни преводи и разплащане на битови сметки.

За тяхното ползване трябва да се събират „приемливи такси“, които са по-ниски едновременно от: средния размер на таксите за предходната година, събирани от банките за всяка от тези основни операции, предоставяни по разплащателни сметки; и най-ниския размер на таксите, които съответната банка прилага за всяка от съответните услуги, предоставяни по разплащателни сметки.

Днес БНБ публикува средния размер на таксите, събирани от банките по разплащателни сметки за основните услуги. За теглене на пари в брой от банкомат на друга банка средната такса е 89 ст. Затова от 1 февруари банките трябва да предложат платежна сметка с основни операции, по която да се събира по-малка такса от тази. Оказва се обаче, че за теглене в брой до 1000 лв. от офис на банката в момента трезорите прилагат различен подход за определяне на таксите.

Затова БНБ определя и две средни такси, с които от февруари банките трябва да се съобразяват – 0,89 лв. или 0,26% от сумата, но минимално 6 лв. При теглене от банкомат в друга страна от ЕС средните такси сега също са две – 4,75 лв. + 1,34% от сумата, или 1,17% от сумата, но минимално 5,62 лв.

Средният размер на таксите за откриване на разплащателна сметка е 2,16 лв., а за сметка с дебитна карта – 1,92 лв. За обслужване на разплащателна сметка средната такса е 2,01 лв. на месец. А ако към нея има и дебитна карта таксата става 1,51 лв. на месец. За закриване на сметка, която е открита преди по-малко от 12 месеца, се събират 3,67 лв. Интересни такси се събират и за внасяне на пари в брой. Ако сумата е до 4594 лв., внасянето е безплатно.

Но ако, сумата е по-голяма, средната такса е 0,1% за горницата, но минимално 3,06 лв. и максимално 195,65 лв. За директен дебит, при който банката автоматично разплаща от сметката на клиента си неговите задължения за ток, вода, парно, интернет и телефон, средните такси се оказват доста високи – 1,24 лв., ако сметката на комуналния доставчик е в същата банка, и 2,14 лв., ако сметката е в друга банка. Така, ако банката разплаща 5 услуги, може да събере само за такси 10,70 лв. месечно.

За превод на пари от сметка трезорите събират средно 0,97 лв., ако платежното нареждане е на хартия и парите отиват по сметка в същата банка, и 2,12 лв. ако е към друга банка. За онлайн превод към същата банка таксата е 0,40 лв., а към друга банка – 1 лв.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via