“Писалка” открива рак за 10 секунди

Ръчно устройство може да открие ракова тъкан за десет секунди, съобщават учени от Тексаския университет, цитирани от ВВС.

Според тях това може да направи хирургията за отстраняване на тумори по-бърза, по-безопасна и по-прецизна. Изследователите се надяват, че това ще предотврати оставането на част от тумора след операцията.

Тестове, публикувани в Science Translational Medicine, показват, че технологията е точна в 96% от времето. Устройството, наречено MasSpec Pen, се възползва от уникалния метаболизъм на раковите клетки.

Трескавият им стремеж да растат и да се разпространяват означава, че вътрешната им химия е много различна от тази на здравите тъкани.

Как функционира?

Писалката докосва предполагаемите ракови тъкани и освобождава малка капка вода. Химикалите в живите клетки влизат в капката, която след това се изсмуква обратно за анализ. Писалката се поставя в голям спектрометър – апаратура, която може да измерва масата на хиляди химикали всяка секунда.

Тя произвежда химически отпечатък, който казва на лекарите дали наблюдават здрава или ракова тъкан. Предизвикателствота на хирурзите е да открият границата между раковата и нормалната тъкан.

При някои тумори това е очевидно, но при други границата между здравата и болната тъкан може да е размита. Писалката помага на лекарите да са сигурни, че няма да останат ракови клетки.

Отстраняването на малка част от тъканта и оставането на ракови клетки ще доведе до растежа на нов тумор. Но изрязването на твърде много тъкан също води до увреждане, особено на органи като мозъка.

„Вълнуващото в тази технология е колко ясно отговаря на клиничните нужди. Инструментът е елегантен и прост и може да бъде в ръцете на хирурзите съвсем скоро“, казва Ливия Еберлин, доцент по химия в Тексаския университет.

Технологията е била тествана върху 253 проби в рамките на изследването. Планът е тестовете за усъвършенстване на устройството да продължат, преди то да бъде изпробвано по време на операции догодина.

Сега писалката анализира тъкани с диаметър 1.5 мм, но учените вече са разработили още по-съвършени писалки, които да могат да изследват тъкани с диаметър от едва 0.6 мм. Самата писалка е евтина, но големият спектрометър е скъп и грамаден.

„Спънката, разбира се, е големият спектрометър. Планираме да създадем спектрометър, който е малко по-малък, по-евтин и да може да се внася и изнася на колела от залите“, казва д-р Еберлин.

MasSpec Pen е поредният опит да се подобри точността в хирургията. Екип от Императорския колеж в Лондон разработи нож, който „помирисва“ тъканта, която реже, за да определи дали отстранява рак. А екип от учени от Харвард използва лазери, за да анализира каква част от мозъчен тумор да отстрани.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via