Пилот летял 20 години с фалшив лиценз

Пилот от Южноафриканските авиолинии обяви, че напуска компанията, след като стана ясно, че 20 години е летял с фалшив лиценз за международни полети. Повдигнати са му и обвинения, съобщи „Ю Ес Ей Тудей”, като се позова на медии в ЮАР.

Според авиокомпанията Уилям Чандлър твърдял, че притежава въпросният сертификат, който всички пилоти на компанията трябва да получат в рамките на пет години от наемането си. В действителност той притежавал лиценз само за търговски пилоти, заяви авиокомпанията.

Служител по безопасността пък е заподозрян в опит да прикрие пилота, пише южноафриканският „Мейл & Гардиън”. Той също се разследва, отбелязва bTV.

Срещу пилота Чандлър пък е започнало наказателно дело. От компанията възнамеряват да си върнат неправомерно изплатените му пари.

Случаят с фалшивия сертификат е разкрит след разследване на докладван проблем след турбуленция при полет на същия пилот над швейцарските Алпи.

Южноафриканската авиокомпания бе категорична, че не е имало никакъв риск при изпълнените от Чандлър полети.

„Той успешно е завършил всички необходими обучения за безопасност. Въпреки това смятаме, че е объркващо, че са подадени неверни данни за вида лиценз, който пилотът твърди, че притежава”, заявиха от компанията.

Според източници на „Мейл & Гардиън” летецът дори е отказал повишение в ранг на капитан преди години, при което е трябвало да покаже сертификат, а този факт би трябвало да породи съмнения у авиокомпанията.

Освен медицински преглед и теория, за лиценза за международни полети се изискват и 1500 часа летателно време, от които 100 трябва да са през нощта. Самият сертификат струва около 1000 евро.

Авиокомпанията започна одит с Южноафриканската служба за гражданска авиация, за да гарантира, че всички лицензионни сертификати на пилотите са точни и актуални. Компанията е затегнала и процедурите за получаването им.

Пилотите са едни от най-високоплатените служители на Южноафриканските авиолинии с годишна заплата над 55 000 евро.

Следвайте ни в социалните медии