fbpx

Пийт Ясперт: Срамно е да занемарите чинията на Бузлуджа

46

Пийт Ясперт е вицепрезидент на неправителствената организация „Европа Ностра”. Тя се грижи за запазването на културното наследство на континента и работи с 250 асоциации от 47 страни. В доклада на организацията пише: „Бузлуджа е уникално инженерно постижение на архитектурата и приложните изкуства и има огромен потенциал… Той обаче трябва да адаптира в себе си нови идеи и послания”. Организацията препоръчва петолъчката на кулата, залата с форма на орден и релефите на входа да бъдат реставрирани, но „да не служат като пропаганда на стария режим, а като исторически паметник от миналото”. „Европа Ностра” е изчислила, че реставрацията може да продължи 4-5 години и да даде работа на 600 души. Оценката за цялостното възстановяване на Бузлуджа е за 7,5 милиона евро плюс ДДС.

Г-н Ясперт, какви са препоръките на „Европа Ностра” за паметника на Бузлуджа?

– Препоръките ни са, че той трябва да бъде опазен и възстановен. Смятаме, че това е емблематичен паметник за България и Европа. Крайно време е да се направи това – 30 години никой не прави нищо по въпроса за възстановяването на Бузлуджа. Паметникът трябва да бъде уважаван като знаков – той има невероятна архитектура и е много иновативен.

В Белгия имате много изоставени обекти от времето на индустриалната епоха. Възстановявате ли ги?

– Тук не става въпрос за изоставен завод, който да бъде превърнат в дискотека. При Бузлуджа говорим за невероятна архитектура и творчество от високо ниво.

Как бихте определили с една дума състоянието на тази архитектурен комплекс?

– Като срамно!. Положението, в което е поставен този паметник, е срамно и неприемливо! Крайно време е България и Европа да направят нещо по този въпрос.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...