fbpx

Пенсионер сам построи мост

3 777

Мост, по който да минават тежки камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци.

73-годишният Юсеин Мадански тествал моста с натоварен камион, който тежал 26 тона, пише 24 часа.

“Две години го градих, наскоро го довърших. Сложих парапети, беседка направих, докарах и вода. Изградих и чешма, да е удобно и на мен, и на съседите – на всички”, казва дядо Юсеин.

Основите на моста е направил с огромни камъни от реката, които търкалял с години. В по-горната част е използвал и бордюри.

“Помолих кмета на Рудозем да ми даде стари бордюри, които подменяха в центъра. Той даде разрешение и ги вградих в моста”, обяснява бай Юсеин. Той изчислява грубо, че е вкарал в градежите си към 200 тона строителни материали, около 10 000 лева лични средства и огромния си труд.

Пенсионерът е с 500 лева пенсия. Със съпругата му имат двама сина и две дъщери, 7 внука и един правнук.

Домът му се намира в махала Янева до река Яневска. Теренът обаче е под пътя и къщата си строил с пренасяне всичко на ръка. По-късно изобретил въжена линия, по която пускал материалите. До основите на моста под къщата на Мадански има обществена воденица. Бай Юсеин наградил стълбища и подходи сам, за да може да се свърже с моста. Двете подпорни стени на реката пък поддържа постоянно.

От едната страна е изградил около 22 метра подпорна стена от камъни, а от другата за трети път вдига стена от бетон, защото реката два пъти му отнасяла подпората.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори